Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

KKE: Ερώτηση για τις απολυμένες καθαρίστριες στο Δήμο Ζίτσας

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών

Θέμα: Να επαναπροσληφθούν οι αυθαίρετα απολυμένες σχολικές καθαρίστριες στο Δήμο Ζίτσας

Η Δημοτική Αρχή στο Δήμο Ζίτσας, μέσω της Α’ βαθμιας και Β’ βαθμιας σχολικής επιτροπής, αντί να προχωρήσει να ανανεώσει τις συμβάσεις των 15 σχολικών καθαριστριών, που για χρόνια εργάζονται και υπηρετούν τις ανάγκες των σχολείων της περιοχής, με μισθούς ψίχουλα και σχεδόν ανύπαρκτα εργασιακά διακαιώματα, προβαίνει στην απόλυσή τους. Προκηρύσσοντας ένα φωτογραφικό, δήθεν «διαγωνισμό», με αποκλειστικό στόχο να αποκλείσει τις ήδη, για χρόνια, συμβασιούχες κιθαρίστριες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ψευτοδιαγωνισμό που έστησε η δημοτική αρχή συμπεριλαμβάνονται απαράδεκτοι όροι που δεν αναφέρονται σε κανένα θεσμικό πλαίσιο και μπαίνει ως ερώτημα αν και πως η εποπτεύουσα αρχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενέκρινε ή παρεμβαίνει σε τέτοιου είδους αυθαίρετες πρακτικές
Η δημοτική αρχή θέλει, όπως δηλώνει, να αντικαταστήσει τις καθαρίστριες με άλλους ανέργους με το αναιδές επιχείρημα “να φάνε και άλλοι ψωμί”! Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή ευθυγραμμίζεται με την γενική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ στην ανακύκλωση των ανέργων. Παίρνει την μπουκιά του φτωχού για να χορτάσει δήθεν τον άνεργο!
Ως αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών οι περίπου 15 εργαζόμενες, εκ των οποίων οι περισσότερες δουλεύουν για περισσότερα από δέκα χρόνια και αρκετές είναι μπροστά στην προσδοκία των τελευταίων ενσήμων για τη σύνταξη, βρίσκονται σήμερα, στην έναρξη του σχολικού έτους, με την απειλή της ανεργίας. Δεν τους έφταναν οι μισθοί πείνας των 200-300 ευρώ, η δουλειά χωρίς δικαίωμα να πάρουν άδεια ούτε ακόμα και όταν αρρωστήσουν αφού θεωρούνται «εργολάβοι», σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με το σκηνικό «ανθρωποφαγίας» που στήνει η δημοτική αρχήν αξιοποιώντας το υπάρχον αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που συντηρεί και η σημερινή Κυβέρνηση
Η απαράδεκτη απόφαση, της πλειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας, όχι μόνο νομιμοποιεί το σημερινό εργασιακό μεσαίωνα που υφίσταται στους δήμους με τους  κάθε λογής συμβασιούχους αλλά δείχνει και το δρόμο των ομαδικών απολύσεων που δεν διστάζουν να αξιοποιούν κράτος και δήμοι. Με τη δράση της η δημοτική αρχή Ζίτσας έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το πέρασμα της λειτουργίας των σχολείων στους δήμους υποβαθμίζει παραπέρα τους όρους εκπαίδευσης. Το σημαντικό ζήτημα της υγιεινής των σχολείων που αφορά την δημόσια υγεία για χιλιάδες παιδιά, οικογένειες, εκπαιδευτικούς αντιμετωπίζεται ως κόστος διαδοχικά από τις κυβερνήσεις και πολλές δημοτικές αρχές. Αντί να λύσουν με μόνιμο και επαρκές ως προς τις ανάγκες προσωπικό το σημαντικό ζήτημα της υγιεινής στα σχολεία, κάθε χρόνο εκβιάζουν τις καθαρίστριες και εμπαίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
• Να επαναπροσληφθούν οι αυθαίρετα απολυμένες σχολικές καθαρίστριες στο Δήμο Ζίτσας και να σταματήσει ενέργειες της δημοτικής αρχής που οδηγούν στην απόλυση 15 καθαριστριών και στον εμπαιγμό και την παραπλάνηση άλλων άνεργων γυναικών στην περιοχή.
• Για να γίνει επιτέλους σχετικά επαρκής η χρηματοδότηση αυτής της λειτουργίας και οριστική η λύση της καθαριότητας στα σχολεία με πρώτο βήμα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία και τα πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος