Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ντότης Δημήτρης: Ημερίδα με θέμα ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών

Τη Δευτέρα 13/3/2017 οι Oμοσπονδίες Αδελφοτήτων Πωγωνίου, Κόνιτσας, Μουργκάνας και Άνω Καλαμά διοργάνωσαν στην Αθήνα Ημερίδα με θέμα φύλαξη συνόρων των ακριτικών μας περιοχών.
Την ίδια ώρα τη ειρωνεία στην Αρετή, στο Μαζαράκι και στο Ριάχοβο Πωγωνίου είχαμε κρούσματα διαρρήξεων σε αρκετά σπίτια και μάλιστα μέρα μεσημέρι.
Το ίδιο συνέβη και στην Καστάνιανη Πωγωνίου επανειλημμένα τις προηγούμενες μέρες.
Στην Ημερίδα παρέστη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη Κος Αναγνωστάκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατία  Κος Τασούλας και πλήθος πολιτικού κόσμου.
Ο κος Αναγνωστάκης ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρθηκε στις στρατιές αστυνομικών που υπάρχουν στην περιοχή μας. Προφανώς μιλούσε για την εγγεγραμμένη δύναμη στα χαρτιά και τα κιτάπια του Υπουργείου γιατί στην πραγματικότητα μετά από μεταθέσεις και αποσπάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, δεν έχουν μείνει ούτε οι μισοί.
Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι εναπομείναντες αστυνομικοί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την φύλαξη των κατοίκων των ακριτικών περιοχών μας, αλλά και για να κρατούν όσο το δυνατό ψηλότερα το αίσθημα ασφάλειας στους ήρωες μόνιμους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών.
Ο κος Τασουλας ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη που έκανε στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η περιοχή μας.
Ε και; Αναγνωρίζουμε την μεταμέλεια, αλλά αυτό δεν διορθώνει τίποτα...
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την αφαίμαξη και εγκατάλειψη της περιοχής μας.
Όπως:
Κάκιστο οδικό δίκτυο, που θα έπρεπε να είναι η βιτρίνα της χώρας μας γενικότερα.
Στρατός κατά μήκος των συνόρων ανύπαρκτος και ας έχουμε πάρει μπόλικες υποσχέσεις για επαναφορά και επάνδρωση όλων των κλεισμένων φυλακίων του στρατού σχεδόν από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.
Ανεπαρκές κέντρο υγείας στο Δελβινάκι περιβαλλόμενο όμως από περίσσεια αγάπη και φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, που δίνουν όλη τους την δύναμη, όλα τους τα ψυχικά αποθέματα, για να εξυπηρετούν τους εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής.
Προσπάθεια να κλείσουν τμήματα συνοριακής φύλαξης, υψίστης σημασίας, ψυχολογικής αλλά και προσφοράς σε θέματα ασφάλειας της περιοχής.
Κλείσιμο του Ειρηνοδικείου και της ΔΟΥ Δελβινακίου, με αποτέλεσμα την μέγιστη ταλαιπωρία των κατοίκων αλλά και την απογύμνωση της πρώην Ιστορικής Πρωτεύουσας του Πωγωνίου.
Προσπάθεια να κλείσει η παιδική μέριμνα στην Πωγωνιανή, μια δομή που μαζί με την Κιβωτό του Κόσμου έχουν αναζωογονήσει το ακριτικό χωριό της Πωγωνιανής.
Εγκατάλειψη και πώληση ή κλείσιμο της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας στο Κεφαλόβρυσο, που σε τελική φάση εάν είχε κάτι που μπορούσε να καυχηθεί το Πωγώνι ήταν αυτό το συγκεκριμένο εργοστάσιο της Μεταλλουργικής που πρόσφερε θέσεις εργασίας αλλά και ελπίδας στην περιοχή
Φυσικά υπήρξαν και προσπάθειες να κλείσουν, ακόμη και κάποια σχολεία της περιοχής μας, και προσπάθεια ένταξης στον Ο.Α.Ε.Ε. μικρών επιχειρήσεων σε χωριά ελαχίστων κατοίκων, που αντί να τους επιδοτεί το κράτος που κρατούν τα σύνορα της χώρας μας με την παραμονή τους στα ακριτικά χωριά, με τον τρόπο αυτό τους σκοτώνει οικονομικά αλλά και ψυχικά.
Προφανώς όλα αυτά είναι δώρο των κυβερνήσεων τουλάχιστον των 20 τελευταίων ετών σαν χαριστική βολή για το ήδη εγκαταλελειμμένο Πωγώνι και που δεν γνωρίζουμε ακόμη με σιγουριά ποιό θα είναι το μέλλον του σαν ακριτική περιοχή.
Σίγουρα η πολιτικοί μας δεν έχουν νιώσει στο πετσί τους τον ψυχικό βιασμό που νιώθουν οι λιγοστοί κάτοικοι του Πωγωνίου την νύχτα ακούγοντας έναν θόρυβο στην πόρτα τους.
Σίγουρα δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αποκοπή παιδικών αναμνήσεων για έναν τόπο. (Κανένας γονιός δεν τολμά να αφήσει τα παιδιά του να επισκεφτούν και να μείνουν στο χωριό με τον παππού και την γιαγιά λόγω των όσων έχουμε γράψει παραπάνω)
Πριν λίγο καιρό μας ήρθε και ένα νέο δώρο που ονομάζεται δασικοί χάρτες, για την προστασία της δημόσιας περιουσίας.
Με τόση προχειρότητα όμως που αποτέλεσμα έχει υφαρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας, αλλά με νόμιμο τρόπο όμως.
Όλα αυτά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε· 
ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ;
Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος όπου έγινε και η σχετική ημερίδα-εκδήλωση, προς έκπληξή μας ο Κος Μαρτσέκης πρόεδρος των αδελφοτήτων Κονίτσης επανέφερε το αρχειοθετημένο θέμα της Ε.Ο.Ζ. στην περιοχή μας.
Ευτυχώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις απο το κοινό και ιδιαίτερα από τον Κο Κωνσταντίνο Κωνή Αντιπρόεδρο Α΄ της Π.Σ.Ε και τον Κο Γιωργο Τσαβίδη μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστάνιανης Πωγωνίου.
Από εμάς τους τοπικούς άρχοντες;
Σιγή ιχθύος;

Με τιμή
ΔΗΜΗΤΡΗΣ  Σ. ΝΤΟΤΗΣ
Επικεφαλής Μείζωνος Αντιπολίτευσης

Δήμου Πωγωνιου