Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Ξεκινούν τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών σε Ταμεία και εφορία

Ηλεκτρονικά στο www.keyd.gov.gr ως τις 31/12/2018

Ανοίγει τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου  η εφαρμογή στο www.keyd.gov.gr  για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κι αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους, οικονομολόγους και λογιστές, που ως φυσικά πρόσωπα (χωρίς πτωχευτική ικανότητα) έχουν εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Την Τετάρτη η εφαρμογή θα δέχεται αιτήσεις και για χρέη, επίσης έως 50.000 ευρώ, προς την εφορία.
Μάλιστα, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δημοσιοποίησε έγγραφο με συχνές ερωτήσεις κι απαντήσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι και να ενταχθούν στη ρύθμιση, που υπό προϋποθέσεις προβλέπει διαγραφή έως και 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους (95% για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση), ελάχιστη δόση 50 ευρώ το μήνα και έως 120 δόσεις.
Μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται για παράδειγμα ότι στη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία μπορούν να ενταχθούν τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα εφόσον έχουν κάνει έναρξη εργασιών, έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και σε μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης είχαν είτε θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων είτε θετική καθαρή θέση και δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φορολογικές υποθέσεις.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι συνολικές οφειλές προς ρύθμιση υπολογίζονται ανά πιστωτή και συνεπώς μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν χρέη έως 50.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και επιπλέον 50.000 ευρώ προς την εφορία. Όπως επισημαίνεται και το ότι θα εκδοθούν νέες υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση οφειλών ύψους άνω των 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο και τα Ταμεία.
Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο ή και προς τα Ταμεία που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα, η υπαγωγή σε αυτήν συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.