Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

"Τρύπα" 1,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012

Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την οποία επικαλείται το περιοδικό "Επίκαιρα" δείχνει "τρύπα" 1,3 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2012.

Περίπου 1,3 δισ. ευρώ λείπουν από τον προϋπολογισμό του 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Επίκαιρα", που επικαλείται απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 1,3 δισ. ευρώ που λείπουν οφείλονται κατά κύριο λόγο στις ανείσπρακτες οφειλές, τόσο από το ΦΠΑ, το ΦΑΠ και το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
Απώλειες σημειώθηκαν μεταξύ άλλων και από τα έσοδα από τον έκτακτο φόρο της ΔΕΗ, αλλά και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου.
Στην τετρασέλιδη έκθεση που συνέταξε το Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Διεύθυνσης περιγράφεται το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας.
Καταρχήν, στην εκτίμηση για την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το 2012, φαίνεται ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, καθώς τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου εκτιμούν ότι η "μαύρη τρύπα" για το 2012 θα φτάσει στα 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της Έκθεσης, βασική αιτία του εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού είναι τα σκληρά μέτρα, όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση της φορολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΓΛΚ εκτιμά στα 300 εκατ. ευρώ για το 2012 την υστέρηση των εσόδων, εξαιτίας των περικοπών των μισθών και συντάξεων.
Η έκθεση αναφέρει επί λέξει: "Στις εκτιμήσεις εισπράξεων από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, η επισφάλεια ύψους 300 εκατ. ευρώ εντοπίζεται κυρίως στο μέτρο περικοπής μισθών και συντάξεων, το οποίο λειτουργεί αρνητικά ως προς τα έσοδα από φόρο εισοδήματος κατά 270 εκατ. ευρώ".
Τέλος, στην Έκθεση σημειώνεται ότι οι περικοπές που έπληξαν κυρίως τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί απόκλιση ύψους 60 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά στα έσοδα που υπολογίζονταν από τις εισφορές μισθωτών και συνταξιούχων.