Κλείνουμε περίπου δύο χρόνια ζώντας με την
πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση της γενιάς μας, την πανδημία της COVID-19.
Σαφώς και γνωρίζουμε σήμερα πολύ περισσότερα για τη
νόσο, ενώ στη μάχη εναντίον της έχουμε
πλέον και εξελιγμένα εμβόλια.
«Όμως, όλο αυτό το διάστημα και η επιστήμη της
Διατροφής - Διαιτολογίας έκανε επίσης ερευνητικά άλματα προσφέροντας πολύτιμες
γνώσεις, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης στο σύγχρονο αυτό πόλεμο κατά του
SARS-CoV-2.
Έτσι για παράδειγμα, σήμερα γνωρίζουμε ότι χαμηλά
επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης, αυξημένη
οξύτητα συμπτωμάτων και αυξημένη πιθανότητα εισαγωγής στην εντατική και
θανάτων» επισημαίνουν ο δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
και η Μαρία Βοϊτσίδου Διαιτόλογος – Διατροφολόγος.
«Ομοίως», προσθέτουν «συσχετίσεις έχουν δειχθεί ερευνητικά για τη βιταμίνη C, άλλα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο και γενικότερα διατροφή που προάγει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού.
Μεταξύ των ισχυρών συσχετίσεων που καταγράφονται
ερευνητικά είναι κι αυτή της παχυσαρκίας με την COVID-19».
Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα άτομα με παχυσαρκία:
§
-Διατρέχουν 46% περισσότερο κίνδυνο να κολλήσουν SARS-CoV-2 σε σχέση με
τα άτομα με φυσιολογικό βάρος
§ -Έχουν
113% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να νοσηλευτούν
§ -Έχουν 74%
υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ
§ -Έχουν 48%
αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα.
Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου COVID-19 αυξάνεται δραματικά με κάθε αύξηση του δείκτη
μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Αν λοιπόν η παχυσαρκία συμβάλλει σημαντικά στην
αύξηση του κινδύνου νόσησης ή θανάτου από COVID-19, πως επιδρά η απώλεια
βάρους;
Μια μεγάλη αναδρομική μελέτη που δημοσιεύτηκε την
περασμένη εβδομάδα στο JAMA Surgery και
αναπαράχθηκε από τον ιστότοπο του CNN αναδεικνύοντας τη σημασία των ευρημάτων
της, έδειξε ότι η σημαντική απώλεια βάρους συνδέθηκε με:
1.
-Χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας
2.
-Χαμηλότερη ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο
3.
-Λιγότερα σοβαρά συμπτώματα από λοίμωξη COVID-19.
«Τα ευρήματα λοιπόν της μελέτης έδειξαν, ότι η
παχυσαρκία είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τη σοβαρότητα της
νόσου COVID-19» επισημαίνουν ο δρ Παπαλαζάρου και η κ. Βοϊτσίδου.
Σύμφωνα με τον Nissen, καρδιολόγο και συγγραφέα της
μελέτης, «Εάν χάσετε βάρος, τότε ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θνησιμότητας
από COVID-19 μειώνεται πολύ».
Γιατί όμως η παχυσαρκία αποτελεί απειλή;
Τα λιποκύτταρα δημιουργούν χρόνια φλεγμονή. Η
παχυσαρκία, συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων, ενώ η συσσώρευση του λίπους στην
κοιλιά και το συκώτι εξάγει χημικές ουσίες κυτοκίνης που προκαλούν βλάβη στους
ιστούς και διάφορα αγγειακά προβλήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή
νόσο COVID-19.
Τα άτομα με παχυσαρκία, επιπλέον, δεν αναπνέουν με
την ίδια ευκολία όσο τα άτομα με φυσιολογικό βάρος και αυτές οι διαταραχές του
αναπνευστικού συστήματος επιδρούν καθοριστικά στη σοβαρότητα της νόσου
COVID-19, που είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού!
Επιπρόσθετα, μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά
θανάτων από COVID-19 είναι έως και 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου οι
περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι/παχύσαρκοι.
Να μην ξεχνάμε:
Η επιστήμη είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στον άνθρωπο …αρκεί να την αξιοποιούμε!