Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Επικυρώθηκαν από τη Βουλή οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων Πατραϊκού, Κατακόλου και Ιωαννίνων

Παράταση για ένα ακόμη χρόνο στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα»
 Επικυρώθηκε από τη Βουλή πριν από λίγη ώρα η σύμβαση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Πατραϊκού,  Κατακόλου και Ιωαννίνων από την Energean Oil & Gas.Τις επόμενες ημέρες τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί -και κατέχει το ΥΠΕΚΑ- αναμένεται να παραχωρηθούν στην αναδοχο εταιρεία Energean Oil για περαιτέρω επεξεργασία.
Έως τον Νοέμβριο του 2015 παρατείνεται η άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» από την Energean, σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την κύρωση των συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.
Ο υπόγειος χώρος όπου βρίσκεται το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της «Νότιας Καβάλας» έχει αποφασιστεί να μετατραπεί σε φυσική αποθήκη φυσικού αερίου, που θα χρησιμοποιείται σε περιόδους έκτακτων αναγκών. Το δικαίωμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου για τη μετατροπή του σε αποθήκη έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως τονίζεται ωστόσο στην τροπολογία, θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος, προκειμένου το Ταμείο να προετοιμάσει και να διεξάγει τον σχετικό διαγωνισμό και στο μεσοδιάστημα αυτό το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα», θα πρέπει να αναληφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που θα επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για τους λόγους αυτούς, αλλά και επειδή η εκμετάλλευση του κοιτάσματος συνεχίζεται για την υποβοήθηση της άντλησης πετρελαίου (Gas Lift) και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού προς κάλυψη των αναγκών της Energean, η τροπολογία προβλέπει την παράταση της Άδειας Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας έως την 23η Νοεμβρίου 2015, «μη δυνάμενη να ανανεωθεί περαιτέρω».