Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

114 εκατ. ευρώ η ζημιά από συντάξεις - «μαϊμού»

Έχουν αποκαλυφθεί 11.000 περιπτώσεις πλασματικών συντάξεων (πλην Δημοσίου)


Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, ήδη έχουν αποκαλυφθεί 11.000 περιπτώσεις πλασματικών συντάξεων (πλην Δημοσίου) και έχει δρομολογηθεί η ηλεκτρονική διασταύρωση των αρχείων των ασφαλιστικών ταμείων με τη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με προοπτική να αναζητηθούν ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά απ' αυτούς που δεν τα δικαιούται.
Το υπουργείο σχεδιάζει να λειτουργεί μηχανογραφικό σύστημα από τις αρχές του 2013 που θα αποτυπώνει αυτόματα και θα ενημερώνει, παράλληλα, τα ασφαλιστικά ταμεία για οποιαδήποτε αλλαγή της οικογενειακής/δημογραφικής κατάστασης των δικαιούχων (θάνατος, γάμος).
Η έως τώρα η απογραφή του ΙΚΑ κατέδειξε 150.000 συνταξιούχους που δεν προσήλθαν στην πρόσκληση ταυτοποίησης των στοιχείων τους.
Η απογραφή του ΙΚΑ λήγει την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου μετά την τελευταία παράταση που εδόθη και όσοι δεν προσέλθουν θα πρέπει αυτοπροσώπως ή με νόμιμο πληρεξούσιο για περιπτώσεις που δεν μπορούν να μετακινηθούν με πρόσφατες ημερομηνίες στα σχετικά πιστοποιητικά, για να εισπράξουν τη σύνταξη Νοεμβρίου, ειδάλλως θα διακοπεί.
Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα κατά τόπους υποκαταστήματα και Παραρτήματα του ΙΚΑ οι ηλικιωμένοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Πρόγραμμα κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων» βάσει του Ν. 4052/01.03.2012

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr