Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ε.Ε.: «Ψαλιδίζει» και ξαναμοιράζει τις αγροτικές επιδοτήσεις.



Ε.Ε.: «Ψαλιδίζει» και ξαναμοιράζει τις αγροτικές επιδοτήσεις.

«Ψαλιδίζει» και ξαναμοιράζει τις αγροτικές επιδοτήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν προχθές από τον επίτροπο Γεωργίας Dacian Cioloş, για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που θα ισχύσει από το 2014 μέχρι το 2020.
Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν από τώρα και στο εξής τη βάση πάνω στην οποία θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών για τη διαμόρφωση, μέσα στο 2011, της τελικής ΚΑΠ. Δεν θα γίνουν όμως σημαντικές αλλαγές, αφού ήδη έχει προηγηθεί ο πρώτος κύκλος του διαλόγου.

Προβληματισμό προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι στις επίσημες ανακοινώσεις της Ε.Ε. δεν έγινε αναφορά στο ύψος των πιστώσεων της νέας ΚΑΠ, το οποίο προφανώς και δεν είναι δεδομένο. Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, στην αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003 είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή ότι θα υπάρξει η λεγόμενη «δημοσιονομική ουδετερότητα», δηλαδή ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις πιστώσεις.
Η νέα ΚΑΠ θα ισχύσει, βάσει του σημερινού προγραμματισμού, από την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει και ήταν άλλωστε γνωστό εδώ και πολύ καιρό είναι ότι οι επιδοτήσεις δεν «κόβονται». Κάτι τέτοιο άλλωστε θα δημιουργούσε κοινωνικές ταραχές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, αν κόβονταν οι επιδοτήσεις, δεν θα υπήρχε βοήθεια στη βιομηχανία τροφίμων. Διότι όταν οι παραγωγοί λαμβάνουν και μία επιδότηση, δέχονται (εκ των πραγμάτων) να πουλάνε πιο φθηνά τα προϊόντα τους στη βιομηχανία. Δεν κόβονται λοιπόν οι επιδοτήσεις, αλλά ψαλιδίζονται. Διότι η «πίττα» θα μοιραστεί πλέον ισότιμα στους αγρότες και των νεοεισαχθέντων χωρών της Ε.Ε. (Αντί για 12 είναι 15 χώρες)

Δύο ειδών επιδοτήσεις

Όπως είναι γνωστό, η Ε.Ε. δίνει δύο ειδών επιδοτήσεις:

-Τις άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν κάθε χρόνο οι δικαιούχοι τις οποίες οι παράγοντες της Ε.Ε. χαρακτηρίζουν ως «Α Πυλώνας».

-Τις επιδοτήσεις για τη λεγόμενη αγροτική ανάπτυξη, δηλαδή προγράμματα στα οποία εντάσσονται οι κάτοικοι της υπαίθρου όπως ο αγροτουρισμός, τα σχέδια βελτίωσης, η εξισωτική κλπ τις οποίες οι παράγοντες της Ε.Ε. χαρακτηρίζουν ως «Β Πυλώνας».