Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ε.Ε.: Χρεοκοπία... α λα ευρωπαϊκά


Ε.Ε.: Χρεοκοπία... α λα ευρωπαϊκά

Η αναζήτηση λύσεων στα αδιέξοδα της κρίσης χρέους αποτελεί "ζήτημα επιβίωσης για το ευρώ", ομολογεί πλέον ανοιχτά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάϊ, προειδοποιώντας για «ντόμινο» χρεοκοπίας... α λα ευρωζωνικά.
Αυτή η δήλωση αποτελεί την πρώτη σαφή επίσημη προειδοποίηση για την ύπαρξη της ζώνης του ευρώ, μπροστά στο ενδεχόμενο η κρίση Νο2 στην Ιρλανδία να απλωθεί -το ίδιο και η επιδείνωση στην Ελλάδα.

Όλη η εβδομάδα ήταν ένα θρίλερ που δεν μοιάζει να τελειώνει έτσι εύκολα. Μπορεί οι πιέσεις της Κομισιόν να φαίνεται πως λειτουργούν, με την Ιρλανδία να αποδέχεται το "ευρω-σωσίβιο" και τα κλιμάκια της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ να επισκέπτονται εσπευσμένα το Δουβλίνο. Αλλά τα σύννεφα παραμένουν.
Μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα, από τότε που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τα κρατικά χρέη. Όταν οι τράπεζες βούλιαζαν όσο έσκαγαν οι φούσκες και τα κράτη έτρεχαν να τις ξελασπώσουν με τα λεφτά και τον δανεισμό του δημοσίου. Για να έρθουν μετά οι κυβερνήσεις να επιβάλλουν μέτρα περικοπών με την υπόσχεση ότι θα "καθαρίσουν" τα κρατικά ελλείμματα και τα χρέη που τους φόρτωσαν οι τράπεζες κι άλλοι αναξιοπαθούντες της αγοράς και ότι θα "ανορθώσουν" τις οικονομίες, ρίχνοντας το βάρος της κρίσης στην κοινωνία.