Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ανησυχία εργαζομένων για το μέλλον


Η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου (Μ.Β.Η.), λειτουργεί από το 1983 έως σήμερα στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου.
Η Μεταλλουργική είναι μια μεγάλη επιχείρηση που λειτουργεί στην ακριτική περιοχή του Πωγωνίου και δίνει εργασία σε 90 περίπου εργαζόμενους από την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου και του Νομού Ιωαννίνων.

Το µέλλον της εταιρείας, που είναι ελλειµµατική και οι σχεδιαζόμενες καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών, έχουν δικαιολογημένα ανησυχήσει τους εργαζόμενους.
Οι τοπικοί φορείς, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής ζητούν επιτακτικά από την Κυβέρνηση να διασφαλίσει την συνέχιση λειτουργίας της Βιομηχανίας, αφού, όπως επισημαίνουν δίνει πνοή στην περιοχή.
Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η Μεταλλουργική Βιοµηχανία Ηπείρου (Μ.Β.Η.) εξαιρείται της πώλησης σε ιδιώτες – κάτι για το οποίο προορίζεται η µητρική Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα (ΕΑΣ) (της οποίας θα διατεθεί έως το 65% των µετοχών της) – πριν από λίγες ηµέρες έγγραφο του υπουργού Άµυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρεται σε απορρόφησή της από τα Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα (ΕΑΣ)».
Η εφημερίδα «Τα Νέα» αφιέρωσε ένα εκτενές ρεπορτάζ στην ιστορία και το έργο της Μεταλλουργικής.

• Το ρεπορτάζ μεταξύ των άλλων αναφέρει, ότι:
«Από το 1983 λειτουργεί η Μεταλλουργική Βιοµηχανία Ηπείρου, ως θυγατρική της τότε Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) και σήµερα Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα (ΕΑΣ).
Η εταιρεία άρχισε τη λειτουργία της το 1979 ως ιδιωτική για να φτιάχνει προϊόντα χύτευσης και επεξεργασίας χαλκού αλλά δεν µπόρεσε να προχωρήσει.
Το 1983 οι µετοχές της αγοράσθηκαν από την Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (Ε.Β.Ο.) και πήρε µπροστά κατασκευάζοντας έκτοτε κυάθια καλύκων και βολίδων πυροµαχικών και αλλά συναφή είδη και κόβοντας από δραχµές και τάλιρα µέχρι πορτογαλικά εσκούδος, ισπανικές πεσέτες, ινδικές ρουπίες, γαλλικά φράγκα, πολωνικά σλοτ, φινλανδικά µάρκα, ισραηλινά σέκελ, ταϊλανδέζικα baht, λετονικά λατς αλλά και µάρκες για καζίνο».
• Όπως εξηγούν στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της Μεταλλουργικής Βιοµηχανίας Ηπείρου (Μ.Β.Η.) κ.κ. Κ. Παπαδημητρίου και Γ. Αδάµος αντίστοιχα, ο μεγάλος πελάτης της Μεταλλουργικής Ηπείρου είναι η Τράπεζα της Ελλάδος που παραγγέλνει τα ευρώ Ελλάδος και Κύπρου – κυρίως για αντικαταστάσεις χαµένων.
Για το 2011 υπάρχουν συµβόλαια για 600 τόνους ελληνικών ευρώ, 130 τόνους κυπριακών ευρώ και 195 τόνους πολωνικών σλοτ.
Αναµένονται εισπράξεις 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. από εξαγωγές.
Το κόστος κατασκευής ενός κέρµατος δεν είναι µικρό.
Το δίευρο – που είναι πιο δύσκολο στην κατασκευή γιατί έχει «δακτυλίδι» και πυρήνα – είναι 0,25 λεπτά.
Η Μεταλλουργική Βιοµηχανία Ηπείρου (Μ.Β.Η.) µπορεί, σύµφωνα µε την ηγεσία της, να διπλασιάσει την παραγωγή της και αυτή η ευελιξία αποτελεί το ατού της για να χτυπά διεθνείς διαγωνισµούς για µικρές και µεσαίες ποσότητες άµεσης παράδοσης.
Ήδη παίρνει δουλειά και ως υποκατασκευαστής γερµανικών νοµισµατοκοπείων.
Το ίδιο ισχύει και µε τα αµιγώς αµυντικά (λίγα εξάγονται) και τα εµπορικά προϊόντα της.
ΠΗΓΗ: "Τα Νέα"