Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Εμείς κάναμε επανάσταση στον τομέα της ναυτιλίας»

 


Με ειδική αναφορά για τους ανθρώπους που χάθηκαν αδίκως από τη νόσο COVID-19, ξεκίνησε την ομιλία του σήμερα στη Βουλή ο πρώην υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στη συζήτηση επί του Ν/Σ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στους ανθρώπους που απουσιάζουν  καθημερινά από κοντά μας και, δυστυχώς, ο τρόπος που γίνεται ο χειρισμός αυτού του ζητήματος τους αφήνει στα αζήτητα». «Οφείλουμε τουλάχιστον να θυμόμαστε τους ανθρώπους που έχασαν άδικα τη ζωή τους και όχι να έχουμε αποτεφρωμένη μνήμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε μετ΄ εμφάσεως στην απεργία των εργαζομένων της COSCO, οι οποίοι διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους που είναι η συλλογική σύμβαση εργασίας και η υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Για το θέμα αυτό κάλεσε μάλιστα τον αρμόδιο υπουργό να διατυπώσει ευθέως τη θέση του, χωρίς υπεκφυγές.  Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι νομοθετεί χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει στη δημοσίευση των εξουσιοδοτικών πράξεων που απαιτούνται για την εφαρμογή των νόμων. «Η κυβέρνηση δίνει υποσχέσεις στον κόσμο αλλά εκκρεμεί μεγάλος αριθμός δημοσίευσης διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων». «Αναρωτιέμαι, ποια νομοθετήματα θα έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, όταν φύγει. Γιατί, η κυβέρνηση του ψεύδους που δεν είναι ικανή να συγκρουστεί με τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας και με τα καρτέλ συγκεκριμένων οικογενειών, θα φύγει εκκωφαντικά σύντομα», υπογράμμισε.

Εισερχόμενος στο υπό συζήτηση Ν/Σ ο βουλευτής τόνισε  «ότι η δυνατότητα που δίνει η κυβέρνηση, με το άρθρο 8,  σε πλοία αναψυχής με τριτοχωρικές σημαίες,  να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ελληνικά , χωρίς να φορολογούνται στην Ελλάδα, αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την ελληνική ναυτιλία» σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό απαξιώνει πλήρως τις ελληνικές εταιρείες θαλάσσιου τουρισμού». Υπογράμμισε δε «όταν ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ζήτησε να εισάγεται στο ελληνικό δίκαιο τη διεθνή σύμβαση εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα και το κάνατε πράξη, ισχυριζόμενοι ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε 70.000 θέσεις εργασίας, εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό.» Όχι 70.000, ούτε μία νέα θέση δεν καλύφθηκε».

Στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι ενώ επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έγινε τεράστια προσπάθεια για την υπαγωγή πλοίων στην ελληνική σημαία, εδώ και τρία χρόνια η ΝΔ όχι μόνο δεν έφερε πλοία στην ελληνική σημαία, αλλά προχώρησε και στην κατάργηση της υποχρέωσης των εφοπλιστών να έχουν τουλάχιστον 5 Έλληνες αξιωματικούς στα πλοία τους. «Ενώ οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν στηριχθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που στηρίζουν την Ελλάδα», είπε.

Αναφερόμενος στο άρθρο 81 αναφορικά με τη διαχείριση αποβλήτων στα λιμάνια, επεσήμανε «ότι για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, εξακολουθεί να στηρίζει την ανομία με το να προωθεί και να παρατείνει μονοπωλιακές συμβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων των Λιμένων. Ενώ ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το  άρθρο 105 του ν. 4504/2017, προσπάθησε να βάλει τάξη σε αυτό το άνομο τοπίο όπως προέβλεπε ο Κανονισμός 352 της Ε.Ε.,  η ΝΔ αντί να εφαρμόσει αυτά που λέει ο Κανονισμός, όχι μόνο δεν το έκανε αλλά κατήργησε και τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες εταιρείες ημετέρων». «Εσείς που διατείνεστε ότι πιστεύετε στον ελεύθερο ανταγωνισμό», συμπλήρωσε,  «έπρεπε να στηρίξετε αυτό που δημιουργήσαμε και καθιέρωνε τον διαφανή ελεύθερο ανταγωνισμό».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο βωμό της αποθέωσης της ιδιωτικοποίησης, έχει οδηγήσει τη ναυτική εκπαίδευση στα αζήτητα. «Εμείς, στηρίξαμε με κάθε τρόπο τη ναυτική εκπαίδευση, γιατί πιστεύουμε σ’ αυτή και παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις, προσλάβαμε 72 μόνιμους καθηγητές. Να μας πει ο κ. Πλακιωτάκης πόσους προσέλαβε αυτός, εδώ και τρία χρόνια».