Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Επαρκής κρίνεται η σφαγειοτεχνική υποδομή από τα τρία σφαγεία που λειτουργούν


Επαρκής κρίνεται η σφαγειοτεχνική υποδομή του νομού Ιωαννίνων παρά το πρόσφατο κλείσιμο, λόγω πολλαπλών ελλείψεων και των δημοτικών σφαγείων Μετσόβου και από τον Μάρτιο του 2010 και του μεγάλου της ΣΒΕΚΗ για οικονομικούς λόγους.
Τα τρία σφαγεία που λειτουργούν για ζώα, δηλαδή το μεγάλο ιδιωτικό της ΚΡΕΚΑ στο Κολιονάτι και τα δυο δημοτικά στο νέο Δήμο Πωγωνίου, το ένα στον Παρακάλαμο και το άλλο στο Κεφαλόβρυσο, καλύπτουν τις ανάγκες, αφού δεν είναι πολλά ζώα δεν σφάζονται στο νομό Ιωαννίνων γιατί οι ζωέμποροι τα οδηγούν σε σφαγεία άλλων περιοχών.
Ο Προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής της ενότητας Ιωαννίνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Κωνσταντίνος Ζευγολάς μας εξήγησε πως έχει η κατάσταση στο Νομό Ιωαννίνων και έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη λειτουργία των σφαγείων και πτηνοσφαγείων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι τα Χριστούγεννα του 2009 και με τη ΣΒΕΚΗ σε λειτουργία οι κτηνίατροι ολοκλήρωναν τους ελέγχους στα σφαγεία αργά το βράδυ και τα περασμένα Χριστούγεννα τελείωναν νωρίς το απόγευμα.
Το σφαγείο της ΚΡΕΚΑ διαθέτει τρεις γραμμές, δηλαδή για αιγοπρόβεια, χοιρινά και βοοειδή. Τα μικρά δημοτικά για αιγοπρόβεια και με δυνατότητα για χοιρινά.
Η μειωμένη σφαγή έχει κατεβάσει και το κόστος στα σφαγεία και ουσιαστικά ανταγωνισμός δεν υφίσταται αφού τα μεν δυο δημοτικά σφάζουν λίγα ζώα την εβδομάδα για εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών και το μεγάλο ιδιωτικό ανταποκρίνεται στις ανάγκες.
Σε ότι αφορά τα δυο δημοτικά σφαγεία, το πρόβλημα είναι κυρίως οικονομικό, αφού τα λειτουργικά έξοδα είναι σημαντικά και τα έσοδα πολύ λιγότερα.
Προσφέρουν μεν στις τοπικές οικονομίες και στην κτηνοτροφία αλλά οι δήμοι θα πρέπει να τα διαχειριστούν με προσοχή.