Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξελέγησαν Αντιπρόεδρος και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβούλιου


Στη σημερινή Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγησαν νέος Αντιπρόεδρος και νέος Γραμματέας. Συγκεκριμένα στη θέση της κ.  Πολυξένης Κοίλια – Τάπραντζη που υπέβαλλε σήμερα την παραίτησή της από το αξίωμα της  Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Σπυρίδων  Πάικας. Στη θέση του κ. Δημήτρη Χαμπίμπη, ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη με τον οποία είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος, νέος Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγη ο κ. Ιωάννης Ντάλλας.
Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας με Υπ. Υποδομών για σύνδεση Ιόνιας Οδού με Γέφυρα Καλογήρου και για το δρόμο Γέφυρα Πλάκας-Πράμαντα
Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για δύο νέα μεγάλα οδικά έργα, ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Πρόκειται για την κατασκευή του τμήματος παράκαμψης Φιλιππιάδας για τη σύνδεση της πόλης της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό (Καμπή- Γέφυρα Καλογήρου) για την οποία υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 και  για την κατασκευή του οδικού τμήματος από Γέφυρα Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα.
Επίσης εγκρίθηκε και η σύναψη των παρακάτω προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας και:
 του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη για την εκτέλεση του έργου «Βελτίωση πρόσβασης στη Μονή Σέλτσου – Β΄ φάση», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ
 του Δήμου Πρέβεζας για την υλοποίηση των έργων «Αποκατάσταση πρόσβασης στην περιοχή του ΤΟΕΒ Λάμαρης του Δήμου Πρέβεζας» προϋπολογισμού 105.000 ευρώ και «Ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στο Δ.Δ Λούρου του δήμου Πρέβεζας» προϋπολογισμού 40.000 ευρώ
 του Δήμου Ιωαννιτών για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακού οδικού δικτύου Κόμβος Ελληνικού – Ελληνικό» προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.


 του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την υλοποίηση των έργων «Επέκταση δικτύου ύδρευσης Δ.Ε Ματσουκίου δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την εξυπηρέτηση των κτηνοτροφικών μονάδων», προϋπολογισμού 46.631 ευρώ, και «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης Τ.Κ Αμπελοχωρίου δήμου Βορείων Τζουμέρκων και πλέγμα επένδυσης πρανών», προϋπολογισμού 24.800 ευρώ
 του Δήμου Ζίτσας για την υλοποίηση του έργου «Επέκταση δικτύων ύδρευσης για την εξυπηρέτηση των πτηνοτροφικών μονάδων του δήμου Ζίτσας» προϋπολογισμού 59.460 ευρώ
 του Δήμου Πωγωνίου για την υλοποίηση του έργου «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης και υδραυλικών υλικών για την ύδρευση των κτηνοτροφικών μονάδων (Παρακαλάμου- Νεγράδων- Βασιλικού-Κ.Μερόπης) του Δήμου Πωγωνίου», προϋπολογισμού 21.812 ευρώ
 του Δήμου Ζηρού για την υλοποίηση του έργου «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης και αντλητικών συγκροτημάτων  για την ύδρευση των κτηνοτροφικών μονάδων Τ.Κ Αγίου Γεωργίου θέση ¨Ράχη¨ και Δ.Ε Δρυόφυτου του  Δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού 24.800 ευρώ
Η  Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Κόνιτσας - κυρίως με τη διάθεση τεχνικού προσωπικού - για την υλοποίηση έργων.
Ακόμη, εγκρίθηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις για τα έργα: «Αντικατάσταση αγωγών κατάθλιψης-προσαγωγής και εργασίες επισκευής αεροφυλακίων και βάσεων στήριξης στο αρδευτικό αντλιοστάσιο Δίκορφου- Μεσοπόταμου του ΤΟΕΒ Αχέροντα», προϋπολογισμού 31.000 ευρώ και «Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης αρδευτικών αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ Ελαίας Φιλιατών & Ρίζιανης Κορύτιανης », προϋπολογισμού 38.000 ευρώ με τους ΤΟΕΒ Αχέροντα και Ελαίας Φιλιατών & Ρίζιανης Κορύτιανης αντίστοιχα.
Προγραμματικές συμβάσεις για έργα αποκατάστασης σε Ιερές Μονές και Ναούς της Ηπείρου
Η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και των Ιερών Μητροπόλεων της Ηπείρου για έργα αποκατάστασης και επισκευής σε Ιερές Μονές και Ναούς της περιφέρειας. Πρόκειται για τα έργα:
 « Αποκατάσταση καθολικού Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Φραγκάδων δήμου Ζαγορίου» προϋπολογισμού 175.000 ευρώ, Επισκευή στέγης Ιερού Ν. Αγίου Νικολάου Μαρμάρων προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και «Επισκευή Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου χαράδρας Βίκου Ζαγορίου» προϋπολογισμού 80.000  ευρώ (με την Ι.Μ. Ιωαννίνων)
 «Συντήρηση- αποκατάσταση Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Δ.Δ Γοργόμυλου Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 106.000 ευρώ (με την Ι.Μ. Νικοπόλεως & Πρεβέζης)
 «Αντικατάσταση στέγης Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πολυδρόσου», προϋπολογισμού 48.000 ευρώ (με την Ι.Μ. Παραμυθιάς – Γηρομερίου, Φιλιατών & Πάργας)
Θετική γνωμοδότηση για τον αγωγό φυσικού αερίου
Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά  επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: (Υποκατηγορία Α1, ομάδα 11η, α/α 1): «Χερσαίο τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ ( Κήποι Έβρου- Φλωροβούνι Θεσπρωτίας), Περιφέρειας Ηπείρου».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «IGI POSEIDON». Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Βασίλειος Σπύρου που ανέπτυξε τις θέσεις του Δήμου του και έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα εκπρόσωποι των μελετητών.
Επίσης η Επιτροπή γνωμοδότησε, μεταξύ άλλων,  θετικά επί των  Μ.Π.Ε. του έργου «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ίδρυση περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στην Π.Α.Υ. Α1 (Σαγιάδα, Καλαμάς, Βάλτος Ραγίου), Π. Ε. Θεσπρωτίας, Π. Ηπείρου», με Φορέα Διαχείρισης την «ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με διακριτό τίτλο «ΘΕΣ.Π.Ο.Α.Υ. Α.Ε.»   και  για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr