Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννενα: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την επέτειο της Απελευθέρωσης

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα:
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου
Ώρα 12:00: θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στα Τσερίτσανα του Δήμου Δωδώνης, όπου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων».
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου
Ώρα 10:30: Επίσκεψη στα Οχυρά Μπιζανίου, όπου θα πραγματοποιηθεί τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση.
Ώρα 11:00: Εκκίνηση του «20ου Μπιζάνιου Δρόμου» και ώρα 12:45, θα γίνει η απονομή των επάθλων στους νικητές, στην κεντρική πλατεία.
Ώρα 11:15: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων, ενώ θα γίνει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου.
Ώρα 13:00: Εκδηλώσεις στη θέση «Εικονίσματα» της Τοπικής Κοινότητας Μανωλιάσσας. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου
Ώρα 9:30: Θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο πολέμου 1912 – 1913, στο Χάνι Εμίν Αγά.
Ώρα 11:00:  Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Θα ακολουθήσει στις 12:15 τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών που έπεσαν στο λόφο της Δουρούτης», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης και κατάθεση στεφάνων (πάνω από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και κοντά στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής)
 Ώρα 13:00: Θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Λόφο Αβγού, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων», του Δήμου Δωδώνης.
Ώρα 18:00: Εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Λόγος και εικόνα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο του 19ου αιώνα, Εικόνες, βιβλία, συγγράμματα. Τιμή στον Νίκο Ψημμένο», στον εκθεσιακό χώρο ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο.
Θα ακολουθήσει  πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
Ώρα 19:00: Χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Θωμά Μπέγκα.
Ομιλία από τον Γιαννιώτη συγγραφέα κ. Μιχάλη Σπέγγου, με θέμα: «Προσπαθώντας να θυμηθούμε, να τιμήσουμε αλλά και να διδαχτούμε από την 21η Φεβρουαρίου 1913».
Η εκδήλωση, θα κλείσει μουσικά με συναυλία από την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων και την Καμεράτα, Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θέμα: «Γιάννενα, Γιάννενα».
Ώρα 20:15: Οι παρευρισκόμενοι θα ξεναγηθούν στην έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου - χαράκτη Χριστόδουλου Γκαλτέμη με τίτλο «Γιάννενα», που θα εγκαινιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου
Ώρα 7:00: Εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας.
Ώρα 10:30: Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων, Ώρα 11:00: Κατάθεση στεφάνου από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης στο Ηρώο Μπιζανομάχων και δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ η εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με επίδειξη από τη Στρατιωτική Μουσική του Γ’ Σώματος Στρατού (Θεσσαλονίκης) στην πλατεία Πύρρου.
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου
Ώρα 20:00: Βιβλιοπαρουσίαση «Του Πανοράματος του Νισήμ Λεβή», του Αλέξανδρου Μωυσή.
Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη μεσόφωνο Ιωάννα Φόρτη, την πιανίστρια Γεωργία Αναστάση, τον κλαρινετίστα Ελευθέριο Καραγιάννη και την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου, υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Μήλια.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», υπό τη διοργάνωση του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.