Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν στις Φορολογικές δηλώσεις 2018

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης η ηλεκτρονική υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα της χρήσης 2017, καθώς άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή στο ΤΑΧΙS
Όπως είναι γνωστό πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν οι φορολογούμενοι μέσα από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr ) ή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr )
Οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν:
Στις φετινές δηλώσεις έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί που αφορούν στην χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων ή κομμάτων, στα έσοδα από μισθώσεις ακινήτων Airbnb, σε όσους φιλοξενούν φυσικά πρόσωπα εκτός από τα προστατευόμενα μέλη αλλά και στον Ταχυδρομικό Κώδικα της κύριας κατοικίας.
Συγκεκριμένα:
- Χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων ή κομμάτων
Είναι οι κωδικοί 055-056 και 057-058 για τη δήλωση ιδιωτικής χρηματοδότησης πολιτικών προσώπων ή κομμάτων. Η ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, από το ίδιο πρόσωπο/χρηματοδότη, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα, η χρηματοδότηση υποψηφίου ή/και αιρετού αντιπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το ίδιο πρόσωπο/χρηματοδότη, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.


- Airbnb
Είναι ο κωδικός 60 της στήλης 7 στο έντυπο Ε2. Εκεί θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking κ.λπ.) κατά το φορολογικό έτος 2017.
- Φιλοξενούμενοι
Στον πίνακα των πληροφοριακών στοιχείων προστέθηκαν νέοι κωδικοί 007-008, όπου δηλώνεται τυχόν φιλοξενία φυσικών προσώπων πέραν των εξαρτώμενων μελών. Όσοι επιλέγουν τον συγκεκριμένο κωδικό θα πρέπει να δηλώνουν τόσο τον ΑΦΜ του ανθρώπου που φιλοξενούν όσο και τους μήνες για τους οποίους προσέφεραν φιλοξενία.
- Ταχυδρομικός Κώδικας
Στον πίνακα 5 των τεκμηρίων προστέθηκε ο κωδικός 208 στον οποίο θα αναγράφεται υποχρεωτικά ο Ταχυδρομικός Κώδικας της κύριας κατοικίας.
Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόσβαση στην εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχουν οι φορολογούμενοι μέσα από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr ) χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς τους.
Ο επιπλέον φόρος που τυχόν προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις ως εξής: έως 31 Ιουλίου, 28 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου, ενώ από φέτος οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μέσω πιστωτικών καρτών.
Εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης, που υπέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μέσω της οποίας η ΑΑΔΕ θα παρέχει στους φορολογουμένους τη δυνατότητα να πληρώνουν βεβαιωμένες αρρύθμιστες οφειλές, Φυσικών και Νομικών προσώπων, με τη χρήση καρτών πληρωμών.

ΠΗΓΉ: www.newpost.gr