Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Μέσω ΟΤΑ σε ιδιώτες τα παράλια θαλασσών, λιμνών και ποταμών

Η Κτηματική Υπηρεσία θα εγκρίνει τις μισθώσεις…

Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για την εκμετάλλευση του αιγιαλού, καθώς και της παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και ποταμών της χώρας, αφού Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών προβλέπει ότι η ευθύνη περνάει πλέον στους ΟΤΑ.
Με τη σειρά τους οι Δήμοι θα μπορούν να παραχωρούν το δικαίωμα εκμετάλλευσης σε ιδιώτες.  Αυτή η εξέλιξη έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τη λίμνη των Ιωαννίνων, η οποία τελευταία έχει βάναυσα καταπατηθεί.

Η απόφαση
Στην απόφαση προβλέπεται ότι στη διαδικασία παραχώρησης από τους ΟΤΑ προς τρίτους συμμετέχει εκπρόσωπος της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, με αποφασιστικές αρμοδιότητες ως προς τον καθορισμό του ανταλλάγματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι το αντάλλαγμα που ορίζεται είναι δίκαιο και ανταποκρίνεται στις μισθωτικές συνθήκες της περιοχής. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, θα συμβάλλει στην είσπραξη από το Δημόσιο των πραγματικά αναλογούντων σε αυτό εσόδων από την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων πραγμάτων, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας.
Επιπλέον, ορίζεται ότι οι μισθωτές υποχρεούνται να προσκομίζουν εγγυητική επιστολή υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση είσπραξη του οφειλόμενου στο Δημόσιο ποσοστού από τις συναπτόμενες μισθώσεις, προς υποβοήθηση των δημοσίων εσόδων.
 Θα αποτυπώνονται…
Ακόμη, προβλέπεται ότι στα συντασσόμενα μισθωτήρια συμβόλαια οι παραχωρούμενοι κοινόχρηστοι χώροι θα αποτυπώνονται πλήρως κατά θέση και εμβαδόν σε ορθοφωτοχάρτες της «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Με τη ρύθμιση αυτή, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, διευκολύνεται η δημιουργία στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες πληρέστερου αρχείου των μισθούμενων στη χωρική τους αρμοδιότητα κοινόχρηστων χώρων, το οποίο θα καταστήσει ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τον έλεγχο των περιοχών ευθύνης τους και ευχερέστερη την επιβολή των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεων, σε περίπτωση παράβασης των όρων της παραχώρησης της χρήσης των κοινοχρήστων χώρων.
Η ΚΥΑ συνοδεύεται από αναλυτικό Παράρτημα Τεχνικών Προδιαγραφών, στο οποίο περιγράφονται οι επιτρεπόμενες στους μισθωτές κατασκευές και διαμορφώσεις στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr