Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Προς υλοποίηση από την Περιφέρεια Ηπείρου το πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων


Μια νέα δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας Υγείας και του ζωικού κεφαλαίου δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου, πρώτη από όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Πρόκειται για το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης ή και αποτέφρωσης κάθε είδους νεκρών ζώων, κατασχεθέντων προϊόντων και λήψη δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 600.000 ευρώ,  είναι τριετούς διάρκειας και  θα εφαρμοστεί και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Ενδεικτικό των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, είναι η εκτίμηση πως η ποσότητα νεκρών ζώων και κατασχεθέντων προϊόντων που θα  συλλεγεί,  θα ανέλθει περίπου σε 785 τόνους.
Η υλοποίηση του Προγράμματος αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε γίνει με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη και ήδη  με απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή στην τελευταία της συνεδρίαση (Τετάρτη 3 Απριλίου)  εγκρίθηκε η διενέργεια ηλεκτρονικού ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου.
Με την υλοποίηση του προγράμματος επιτυγχάνεται:
 Η απομάκρυνση από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το οδικό δίκτυο και την ύπαιθρο των πτωμάτων νεκρών ζώων, που αποτελούν εν δυνάμει ανοικτές εστίες μόλυνσης και απειλή για την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία.
 Η ορθή διαχείριση όλων των ποσοτήτων των «κατασχεθέντων προϊόντων» (όπως όστρακα, τρόφιμα ή ζωικά υποπροϊόντα, για τα οποία δεν βρέθηκε ο παραγωγός/ κάτοχος τους και κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες αρχές)
 Η αποφασιστική συνδρομή στην υλοποίηση του προγράμματος των Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών στη διατήρηση του υγειονομικού προφίλ της χώρας ως «χώρα ελεγχόμενου κινδύνου» και τη βελτίωση σε «χώρα αμελητέου κινδύνου», με σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις στο εμπόριο των προϊόντων ζωικής προέλευσης και στις εξαγωγές ζώντων ζώων
 Η αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας και της πραγματικής κατάστασης  ως προς τις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες στην Περιφέρεια και κατά συνέπεια στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας.
Επίσης εξυπηρετούνται οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απομάκρυνση και ταφή νεκρών ζώων.
Να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει ήδη ικανοποιητική εμπειρία από την εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων, ενώ οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της διαθέτουν την επιστημονική επάρκεια για την παρακολούθηση και υλοποίηση του έργου. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr