Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

"Φωτιά" έχουν πάρει τα καθυστερούμενα δάνεια

Ραγδαία άνοδο σημειώνει το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει περαιτέρω επιδείνωση του λόγου δανείων σε καθυστέρηση ως προς το σύνολό τους, όπως επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΤτΕ ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 σε 14,7%, από 10,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2010, ενώ εκτιμάται περαιτέρω άνοδός του στο τέλος Δεκεμβρίου 2011.
Στην καταναλωτική πίστη εμφανίζεται η κατάσταση να είναι η χειρότερη από τις υπόλοιπες μορφές πίστης, καθώς τα δάνεια σε καθυστέρηση ως προς το σύνολο των δανείων έφθασε τον Σεπτέμβριο του 2001 το 26,4% από 20% τον Δεκέμβριο του 2010.
Στην στεγαστική πίστη τα δάνεια σε καθυστέρηση ως προς το σύνολο των δανείων της κατηγορίας έφθασε το 14% τον Σεπτέμβριο του 2011 από 10,3% τον Δεκέμβριο του 2010.
Στην επιχειρηματική πίστη υπήρξε επίσης μεγάλη άνοδος στα δάνεια σε καθυστέρηση τα οποία ανήλθαν στο 13% του συνόλου από 8,8%. Όπως επισημαίνεται γενικότερα στην έκθεση της ΤτΕ, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα εντάθηκαν το 2011 και συνεχίζονται και τους πρώτους μήνες του 2012.
Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σημαντικού ύψους εκροή καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά (ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ συνολικά για το έτος), ενώ και οι εξασφαλίσεις μέσω των οποίων αντλούν χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα συνέχισαν να υφίστανται απομείωση της αξίας τους ή και (κάποιες εξ αυτών) να μη γίνονται αποδεκτές μετά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος σε πρώτη φάση και των τραπεζών σε δεύτερη.
Στήριξη εν όψει αυτών των πιέσεων παρεχόταν μέσω των πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, αλλά και μέσω της χορήγησης έκτακτης χρηματοδότησης με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Θετική επίδραση στη ρευστότητα, μέσω της δημιουργίας αποδεκτών εξασφαλίσεων, είχε και η επέκταση του σκέλους των εγγυήσεων τραπεζικών ομολόγων, στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας (Ν. 3965/2011).
Παράλληλα, η ένταση της ύφεσης επέτεινε τη δυσκολία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εκπληρώνουν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις, εξέλιξη που επιδείνωσε την ποιότητα των δανείων σε όλες τις κατηγορίες, ιδίως στα καταναλωτικά δάνεια.