Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

583 ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ: Αντιδράσεις από τους ακρίτες και τον Μητροπολίτη Ανδρέα από την κατάργησή του ή την μεταφορά του.


Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην ακριτική Κόνιτσα, από την πληροφορία ότι πρόκειται να καταργηθεί ή να μεταφερθεί στο Καλπάκι, το 583 Τάγμα Πεζικού.
Η παρουσία στρατού στην Κόνιτσα, πέρα από το ότι δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας, συνδέεται με την ιστορία της περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, αλλά και την οικονομία της ακριτικής επαρχίας, η οποία όσο ο χρόνος περνά ερημώνεται όλο και περισσότερο.

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μια τέτοια εξέλιξη
«θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα για την περιοχή μας. Ήδη, κάποιες Υπηρεσίες έχουν καταργηθεί. Και κάποιες άλλες τελούν υπό κατάργηση. Ο αριθμός των Συνοριακών Φυλάκων έχει ελαχιστοποιηθεί. Αν, τώρα, παύσει να υφίσταται και το Τάγμα, η ακριτική μας Επαρχία θα παραμείνει πλέον αφύλαχτη και ανυπεράσπιστη από τους διαφόρους παρανόμους διακινητές των ναρκωτικών και από τα ποικίλα κακοποιά στοιχεία, που ευλόγως θεωρούν την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι». Αν δε ληφθεί υπ’ όψιν ότι από τις 17 Δεκεμβρίου, εφέτος, καταργείται για τους Αλβανούς η «βίζα», τότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι έχει να γίνει».
Ο Μητροπολίτης αναζητά τους λόγους, για τους οποίους το Τάγμα ενδέχεται να καταργηθεί. «Η κατάργηση του ιστορικού 583 Τ.Π. μελετάται από την πολιτική ηγεσία της Χώρας για λόγους οικονομίας; Ή μήπως λόγω λειψανδρίας; Αν συμβαίνει το πρώτο, νομίζουμε ότι το Κράτος μπορεί και πρέπει σε άλλους τομείς να κάνει οικονομία. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε ας καταργηθεί πάραυτα ο εγκληματικός νόμος των εκτρώσεων, εξ αιτίας του οποίου κάθε χρόνο σκοτώνονται - όπως λένε οι ειδικοί - περισσότερα από 300.000 Ελληνόπουλα. Γι’ αυτό και η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει -αν δεν έχει ήδη γίνει - χώρα γερόντων… Στην περίπτωση, όμως, αυτή έχει μεγάλη ευθύνη και η στρατιωτική ηγεσία της Πατρίδος μας, η οποία θα πρέπει να διαφωτίσει σχετικώς τους καθ’ ύλην αρμοδίους πολιτικούς».
Μάλιστα κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής «να ξεσηκωθούν, ώστε να ματαιωθούν τα όσα επιχειρούνται. Διαφορετικά, θα μπει ταφόπλακα σ’ αυτόν τον τόπο, που πριν από όχι πολλά χρόνια, εδόξασε την Ελλάδα. Κύριοι των Αθηνών, ως εδώ και μη παρέκει. Φτάνει πια».