Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Οι καταστροφές από την κακοκαιρία να αντιμετωπιστούν άμεσα με κρατική ενίσχυση


Ο βουλευτής της Ν.Δ., κ. Σταύρος Καλογιάννης επισκέφθηκε περιοχές των Δήμων Περάματος και Παμβώτιδας όπου οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Οικισμοί έχουν κατολισθήσει με αποτέλεσμα δεκάδες κάτοικοι να έχουν μείνει άστεγοι μέσα στο χειμώνα, ενώ έργα υποδομής έχουν υποστεί ζημιές με αποτέλεσμα να χρειάζεται η άμεση στήριξη της Πολιτείας».
Σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (αρ. πρωτ.: 7264/06.12.2010) προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ο κ. Σταύρος Καλογιάννης ζητά την άμεση ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και των ΟΤΑ που επλήγησαν (Δήμοι Παμβώτιδας, Περάματος, Μπιζανίου, Κόνιτσας κ.α.) ώστε να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές.
Για την αποκατάσταση των ζημιών στο Δήμο Μετσόβου ο κ. Καλογιάννης κατέθεσε ερώτηση (αρ. πρωτ.: 7265/06.12.2010) προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Υποδομών στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Το περασμένο Σάββατο έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μετσόβου με θέμα την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων που παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αποφασίστηκε όπως η Εγνατία οδός ΑΕ ολοκληρώσει γεωλογική/γεωτεχνική μελέτη στην περιοχή (ήδη υλοποιούνται γεωτρήσεις) και καθορίσει τις επόμενες απαραίτητες ενέργειες.
Παράλληλα με τα απαιτούμενα άμεσα έργα αποστράγγισης της περιοχής Μετσόβου πρέπει να κινηθούν και οι διαδικασίες οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής από τα αρμόδια Υπουργεία τα οποία στη συνέχεια θα εγκρίνουν μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων κατοίκων.
Επειδή βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα και τα κατολισθητικά φαινόμενα είναι πιθανό να ενισχυθούν από την κακοκαιρία, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα αμέσως».
Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
•Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Εγνατία οδός ΑΕ για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στα Διαμερίσματα του Δήμου Μετσόβου;
•Ποιες ενέργειες έχουν δρομολογήσει τα συναρμόδια Υπουργεία για την ενίσχυση του Δήμου Μετσόβου ώστε να αντιμετωπίσει τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα διαμερίσματα Μετσόβου και Ανηλίου;