Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Συντονισμός δράσεων στην Ήπειρο για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινόμενων


Η πρώτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενής συζήτηση για ζητήματα που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινόμενων, καθώς και μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που κατά τόπους υπάρχουν.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην εισήγησή του, τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ήπειρος συνολικά είχε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα σε τομείς που σταδιακά η Κεντρική Διοίκηση τους εγκατέλειψε. Για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, απαιτείται κοινή προσπάθεια υπογράμμισε και στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε από όλους τους Ο.Τ.Α., τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προκειμένου να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και να γίνει προγραμματισμός παρεμβάσεων. Παράλληλα δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να εισηγηθεί μελλοντικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ίδρυση Αυτόνομης Υπηρεσίας για τα αποστραγγιστικά έργα, ενώ ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η Περιφέρεια θα αναζητήσει λύση με τις αρμόδιες κρατικές αρχές προκειμένου να εναρμονιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών που ασχολούνται με το οδικό δίκτυο ώστε να μην υπάρχει έτσι διάχυση αρμοδιοτήτων που καταλήγει σε αναποτελεσματικότητα και πρόσθετα έξοδα.

Ο αν. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανέφερε ότι προγραμματίζεται η προώθηση της ηλεκτρονικής χαρτογράφησης των περιοχών της Ηπείρου, στις οποίες εμφανίζονται συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εκδοθούν συνοπτικά σχέδια για τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις που θα έχει κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων ο κάθε φορέας και υπηρεσία, ενώ έκανε γνωστό ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων κατά Περιφερειακή Ενότητα, κατά τις οποίες θα εξεταστούν οι κατά τόπους προτάσεις και τα προβλήματα.
Ειδική μνεία κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε στα προβλήματα που εντοπίζονται στις αρμοδιότητες καθαρισμού των ποταμών, χειμάρρων και αποστραγγιστικών έργων, στην ανάγκη εκπόνησης αντιπλημμυρικών μελετών, στην ανεπάρκεια πόρων και στις ελλείψεις προσωπικού. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης έκανε γνωστό επίσης ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου, εκτός των άλλων, να συζητηθεί και το ζήτημα των αποστραγγιστικών- αντιπλημμυρικών έργων. Τέλος στο πλαίσιο της έγκυρης προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο, έθεσε και το ζήτημα της υποβολής αιτήματος για μόνιμη παρουσία, το καλοκαίρι, πυροσβεστικού ελικοπτέρου, τύπου ERICKSSON, με έδρα την Ήπειρο.
Τοποθετήσεις έκαναν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ.κ. Ευ. Αργύρης, Κ. Κωτσαντής, Ν. Ζήκος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Χρ. Σταυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραϊμη, Ν. Σκουφά κ. Ευ. Γιαννούλης, ο Αντιδήμαρχος Κ. Τζουμέρκων κ. Γ. Δημητρίου, ο προϊστάμενος του Αεροδρομίου Ιωαννίνων κ. Χ. Μητσιμάρης.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ