Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Κατασχέσεις για χρέη στο δημόσιο


Κάθε δυνατό μέσο επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη από μια δεξαμενή οφειλών που υπερβαίνουν τα 45 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, δόθηκε εντολή για κατασχέσεις και σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, με κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, δίνονται εντολές για ποινικές διώξεις σε κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ, κατασχέσεις και σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, ακόμα και για ακύρωση μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου το Δημόσιο να εισπράξει τα οφειλόμενα.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε οφειλέτες με εισοδήματα από ενοίκια, κατόχους πολυτελών αυτοκινήτων και όσους έχουν απαιτήσεις από αμοιβές τρίτων. Οι εφορίες θα απευθυνθούν και σε συμβολαιογράφους ώστε σε περιπτώσεις πλειστηριασμών να ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα οι απαιτήσεις του Δημοσίου.
«Η λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης πρέπει να γίνεται χωρίς διακρίσεις», επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ενώ δίνονται και οδηγίες για το ποιο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης επιστρατεύεται κατά περίπτωση.
Συγκεκριμένα:
* Για μικρού ύψους οφειλές, καθώς και για οφειλές επιτηδευματιών, προτεραιότητα έχει η κατάσχεση στα χέρια τρίτων αντί της κατάσχεσης ακινήτων.
* Οταν υπάρχουν πολλά ακίνητα, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται εις βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, με αξία μεγαλύτερη αλλά όχι πολλαπλάσια της οφειλής.
* Σε ακίνητα που είναι μισθωμένα, κατάσχονται και τα μισθώματα στα χέρια του ενοικιαστή για να υπάρξει άμεση εξόφληση της οφειλής.
* Οσον αφορά τις καταθέσεις, για να δεσμεύονται ταχύτερα, υποδεικνύονται συγκεκριμένες διατάξεις όπως για παράδειγμα για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.