Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Προτάσεις για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων


Νέο πακέτο μέτρων για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων έρχεται μετά τις εκλογές, ενώ έφτασαν τις 52.000 οι αιτήσεις.
Τα μέτρα που θα τεθούν επί τάπητος προβλέπουν μείωση του βοηθήματος ή αύξηση των εισφορών (ή συνδυασμό και των δύο), ενώ έντονες αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.
Ως «αντάλλαγμα» θα υπάρξει ένταξη των εφάπαξ που εκκρεμούν στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» στόχος είναι να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που αρκεί για τη σταδιακή καταβολή περίπου 33.000 βοηθημάτων. Ενδεικτικό των καθυστερήσεων που παρατηρούνται είναι ότι αυτή τη στιγμή εκδίδεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση πριν από μία διετία.
Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν τρεις προτάσεις:
1.Η νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% έως 22%. Το «αισιόδοξο» σενάριο προβλέπει μείωση του βοηθήματος κατά 15%, εφόσον ληφθούν και πρόσθετα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν συνοδευτεί η μείωση και με άλλες παρεμβάσεις, τότε το «μαχαίρι» μπορεί να φτάσει το 22%.
2.Η εξεύρεση νέων πόρων για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Οι προτάσεις που συζητούνται είναι: η επιβολή νέας εισφοράς, η παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και η καταβολή 50 ευρώ υπέρ του Ταμείου για τις υποβαλλόμενες ενστάσεις και προσφυγές.
3. Η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος. Δηλαδή το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25 έτη ασφάλισης. Για όσους έχουν 12 έως 25 έτη, το σχέδιο προβλέπει να επιστέφονται εντόκως οι εισφορές, για ασφάλιση από 6 μέχρι 12 έτη άτοκη επιστροφή των εισφορών (ή επιστροφή του 70% εντόκως) και καμία παροχή για όσους έχουν κάτω από 6 έτη ασφάλισης.