Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Σε έξαρση η αλλεργική ρινίτιδα

Σε έξαρση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η αλλεργική ρινίτιδα και ταλαιπωρεί  δεκάδες  χιλιάδες  παιδιά και ενήλικες!
Για το λόγο αυτό οι Ω.Ρ.Λ εφιστούν την  προσοχή όλων, αλλά ιδιαίτερα εκείνων που έχουν υπέρμετρη ευαισθησία στη γύρη, τη χλόη, την σκόνη, τις τρίχες και τα φτερά οικιακών πτηνών.
 «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς εκτιμάται ότι παγκοσμίως το 15-30% του πληθυσμού υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα και το μέσο κόστος ανά περιστατικό για την αντιμετώπιση και θεραπεία της  φτάνει τα  593 δολάρια» αναφέρει ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».
«Στο κόστος αυτό, εξηγεί ο κ Αρτόπουλοςσυμπεριλαμβάνει τις ενδεχόμενες επιπλοκές που προκύπτουν από τη νόσο συνολικά».
Η αλλεργική ρινίτιδα είναι φλεγμονή της βλεννογόνου της μύτης λόγω υπέρμετρης ευαισθησίας στη γύρη, τη χλόη, τη σκόνη, τις τρίχες και τα φτερά οικιακών ζώων. Συχνά εμφανίζεται μαζί με την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το άσθμα.
Η εμφάνιση της είναι σίγουρο ότι επιβαρύνει  ιδιαίτερα:
Ø Tα παιδιάπου υποφέρουν από συχνές ωτίτιδες, ρινοκολπίτιδες-ιγμορίτιδες και κρεατάκια
Ø Τους ενήλικεςπου πάσχουν από σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, ρινικούς πολύποδες, ρινοκολπίτιδες
Τα παιδιά ενός γονέα με αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα. Υπάρχει σαφής κληρονομικότητα και είναι γεγονός ότι ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά, αν και οι δύο γονείς έχουν αλλεργική ρινίτιδα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ
Η αλλεργική ρινίτιδαεμφανίζεται με τα παρακάτω συμπτώματα:
Ø Φτέρνισμα: Έντονο και συχνό φτέρνισμα, το πρωί ή όταν το άτομο εκτίθεται σε χώρους όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση στο υπεύθυνο αεροαλλεργιογόνο (κήποι ή πάρκα για τις γύρες, αποθήκες, γυμναστήρια για μύκητες και ακάρεα),
Ø Φαγούρα-Κνησμός   στο φάρυγγα, στα αυτιά, στη μύτη,.
Ø Μπούκωμα μύτης- Ρινική συμφόρηση:  Επηρεάζει συχνά την όσφρηση,  αλλοιώνοντας  και τη γεύση καθώς αυτές οι δύο αισθήσεις είναι στενά συνδεδεμένες,
Ø Επηρεασμός ακοής. Σε κάποιους ασθενείς επηρεάζει και την ακοή, προκαλώντας την αίσθηση ότι έχουν βουλωμένα αυτιά. Αυτό συμβαίνει διότι ένα τμήμα του αυτιού επικοινωνεί με την μύτη,  με αποτέλεσμα την παραπάνω αίσθηση.
Ø Ρινική καταρροή: Έκκριση διάφανης βλέννας , σε αρκετή ποσότητα.
Συχνά η αλλεργική ρινίτιδα  μπορεί να συνδεθεί με:
Ø Aλλεργική επιπεφυκίτιδα
Ø  Οπισθορινική καταρροή
Ø Βήχα
Ø Ροχαλητό
Ø Κόπωση,  κεφαλαλγία ή πονοκέφαλο
Ø Συχνές ωτίτιδες
Ø Ιγμορίτιδα
Ø Ρινικούς πολύποδες

ΘΕΡΑΠΕΙΑ    ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ     ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ
«Αν κάποιος έχει τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφτεί  άμεσα το γιατρό του, ο οποίος θα επιλέξει την θεραπεία που απαιτείται» συμπληρώνει ο κ Αρτόπουλος.
Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενή και την αντικειμενική εξέταση. Οιδερματικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests)  που δίνουν αποτέλεσμα σε 15-20 λεπτά και οι αιματολογικές εξετάσεις για την μέτρηση ολικής ανοσοσφαιρίνης E και ειδικών ανοσοσφαιρινών Ε μπορούν να εντοπίσουν το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες αποφυγής αλλά και να οριστεί η διάρκεια της θεραπείας.
Συνήθως  για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας χορηγούνται:
Ø Αντισταμινικά
Ø Αποσυμφορητικά
Ø Ενδορινικά στεροειδή
Ø Αντι-λευκοτριενικά
Ø Ανοσοθεραπεία
 Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι όλο το χρόνο εφόσον τα αερο-αλλεργιογόνα υπάρχουν πάντα, όπως συμβαίνει με τα ακάρεα της σκόνης ή με τα επιθήλια ζώων ή εποχική λόγω της γύρης των δέντρων και των χόρτων που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μόνο κατά την ανθοφορία.