Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης ζήτησε χθες «Να συνεργαστεί και η ΠΕΔ στη μελέτη βιωσιμότητας της ΕΟΖ»

Για τις εξελίξεις στο φυσικό αέριο ενημερώθηκε η Ένωση Δήμων

Τη σημασία που έχει για την Ήπειρο η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην περιοχή τόνισε χθες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔ), ο κ. Κώστας Καψάλης, Δήμαρχος Πωγωνίου.
Ο κ. Καψάλης ενημέρωσε το σώμα για τις κινήσεις του και για τις επαφές που είχε με εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μάλιστα, τόνισε, ότι «με τη συνεργασία όλων, δηλαδή της Περιφέρειας, της ΠΕΔ και των παραγωγικών φορέων της περιοχής θα πρέπει να γίνει η μελέτη βιωσιμότητας». Αυτή η μελέτη θα κρίνει σε καθοριστικό βαθμό το αν μπορεί να πραγματοποιηθεί ΕΟΖ στην Ήπειρο και αν ναι, ποια χαρακτηριστικά θα έχει.
Όπως τόνισε, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, θα πρέπει μέχρι το Πάσχα να έχει υποβληθεί στο Υπουργείο η τεχνική έκθεση, ώστε μετά να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να σημειωθεί, ότι ο κ. Καψάλης ζήτησε από την ΠΕΔ να αναλάβει το κόστος της προμελέτης, που ανέρχεται περίπου σε 5.000 ευρώ.
Για το φυσικό αέριο…
Στο μεταξύ, κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης έγινε εκτενής ενημέρωση στο σώμα για τις εξελίξεις, σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI, ο οποίος προβλέπεται να περάσει από την Ήπειρο.
Την ενημέρωση έκαναν από τη ΔΕΠΑ οι κ.κ. Βαγγέλης Κοσμάς και Θοδωρής Τερζόπουλος, οι οποίοι δήλωσαν, ότι πρέπει άμεσα να πιέσουν ακόμη περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες και κυρίως αυτή της Ηπείρου, για να κατασκευαστεί ο αγωγός. «Η Ήπειρος είναι από τις λίγες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, που ακόμη δεν έχει πάρει φυσικό αέριο. Αν ο αγωγός κατασκευαστεί, τότε τα οφέλη για την περιοχή θα είναι πολλά» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοσμάς. Με τη σειρά του, ο κ. Τερζόπουλος ανέλυσε τη διαδικασία δημιουργίας Εταιρίας Παροχής Αερίου, η οποία ακολουθεί την κατασκευή κάθε αγωγού. Υπενθυμίζεται, ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η δημιουργία της ΕΠΑ Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.
Στις τοποθετήσεις τους, τα μέλη της Διοίκησης της ΠΕΔ στάθηκαν στο θέμα των αντισταθμιστικών οφελών, ενώ ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας χαρακτήρισε τον αγωγό ITGI ως «κυρίαρχο αναπτυξιακό έργο» και σημείωσε, ότι θα είναι μεγάλο έλλειμμα για την περιοχή, αν τελικά αυτός δεν κατασκευαστεί.
***
Τέλος, να σημειωθεί, ότι τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου απασχόλησαν και άλλα θέματα, όπως τα οικονομικά των ΟΤΑ, με τον Πρόεδρο Γιάννη Παπαλέξη να τονίζει, ότι οι Δήμοι έχουν ήδη αρκετά προβλήματα κ.α.


ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr