Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Οι σειρήνες της ταπείνωσης και τα φερέφωνα της υποκρισίας, πολιτική ηγεσία και Μ.Μ.Ε.

Γραφεί ο Μίλτος Μπούκας



Η Ευρώπη μετασχηματίζεται βίαια και απρόθυμα σε μια κοινωνική έρημο, σε μια παρακμάζουσα αυτοκρατορία με λίγες ευημερούσες μητροπόλεις και πολλές υποτελείς φόρου αποικίες. Και η κρίση χρέους, τα μνημόνια, τα σύμφωνα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας είναι τα εργαλεία αυτού του βίαιου μετασχηματισμού.
Γιάννης Κιμπουρόπουλος


Η υποκριτική ηθικολογία και ο καταιγιστικός νεοφιλελευθερισμός μέτρων, που μας επέβαλαν η Τρόικα και οι εγχώριοι πολιτικοί «νάνοι», προκάλεσαν την διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης. Οι εμπνευστές της σκληρής λιτότητας όχι μόνο δεν έδωσαν λύση, αλλά επιδείνωσαν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, οδηγώντας μας στο απόλυτο κενό. Ο παραλογισμός των Μνημονίων Ι και ΙΙ που συνυπέγραψε ο δικομματισμός με το σοσιαλιστικό μανδύα του ΠΑΣΟΚ και το άκρως νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της καινούριας Δεξιάς, αποτελεί μια συνεργασία «αφανισμού» κάθε έννοιας αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.


Η ελληνική άρχουσα πολιτική τάξη του δικομματικού συστήματος Βενιζέλου-Σαμαρά, που κατά τα άλλα υπέγραψε τη σωτηρία της χώρας είναι έτοιμη για μετεκλογική σύμπραξη, στα πλαίσια ενός πιο αυταρχικού νεοφιλελεύθερου συνασπισμού και καπιταλιστικού μοντέλου. Η αναμενόμενη προπαγάνδα της Τρόικας με μαύρο χρήμα στα Μ.Μ.Ε. θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων «νομοταγείς», θα χειραγωγήσουν σε μεγάλο βαθμό για λογαριασμό των διεθνών τοκογλύφων την κοινή γνώμη, αλλοιώνοντας και την λαϊκή ετυμηγορία. Κάποιοι Χασαποπουλέν ομιλούν ακόμη και για την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ…
Χρηματοπιστωτικοί οίκοι, η Ευρωπαϊκή σύμπραξη ΜΕΡΚΟΖΥ και άλλες εξαγωγικές χώρες έχουν συνθηκολογήσει στην «ομερτα» των γρήγορων διαδικασιών, να περάσουν από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας με τους διορισμένους τους, της Goldman Sachs, το προσφάτως αποφασισθέν στις Βρυξέλλες το «Δημοσι0νομικό Σύμφωνο». Φωτεινές εξαιρέσεις αντίδρασης στην κινεζοποίηση της ζωής μας, η έλευση του Ντανιέλ Κονμπετίτ στις 27 Μαρτίου στην Αθήνα για τους Οικολόγους Πράσινους και η αλληλεγγύη υπέρ της Ελλάδας, που υπογράφουν 120 προσωπικότητες Γερμανών διανοούμενων οι οποίοι κάνουν έκκληση με τίτλο «Δημοκρατία αντί για δημοσιονομικό σύμφωνο». Η κοινωνική τους κριτική βάσει κοινωνικής έρευνας στην λογική μιας απόλυτης αποικιοκρατίας στη χώρα μας, επιτείνει την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους και παρακμής που θα οξύνεται δραματικά με την κορύφωσή της στις αρχές του 2013. Στηλιτεύουν μεταξύ άλλων την αντικοινωνική και αντιδημοκρατική πολιτική, όπως και τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον του Ελληνικού λαού, κάνοντας λόγο για πλουτισμό των λίγων και πόνο των πολλών, αλλά και για θαυμασμό για την αντίσταση και αλληλεγγύη στον Ελληνικό Λαό. «…Η κρίση στην Ευρώπη είναι η κορυφή του παγόβουνου. Κάτω από αυτό βρίσκεται μια βαθιά δομική κρίση του καπιταλισμού. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη: ανεργία, φτωχοποίηση ευρύτερων στρωμάτων που πληθυσμού, διάλυση του συστήματος υγείας, αύξηση των ψυχικών νοσημάτων και μείωση του προσδόκιμου ζωής…»
Το «είμαστε όλοι Έλληνες» εκφράζεται ως αντίθεση στη «στρατηγική του ΣΟΚ» που εφαρμόστηκε από το ΔΝΤ σε πολλές αφρικανικές χώρες τη δεκαετία του ’80, αλλά και για το μετασχηματισμό της Ανατολικής Ευρώπης κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990, προκαλώντας πολλά θύματα.
«…Ο ελληνικός λαός σήμερα ηγείται στον πόλεμο κατά του οικονομικού ολοκληρωτισμού, ο οποίος καταστρέφει παντού τη δημόσια περιουσία και απειλεί την καθημερινή επιβίωση εκατομμυρίων πολιτών, διαδίδει την απόγνωση, το φόβο και την αποχαύνωση μέσα από έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων…»
Για τον λόγο αυτό δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει το γεγονός ότι στις 30 Ιουνίου 2011, ο Cephas Lumina, εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα εξωτερικού χρέους και ανθρώπινων δικαιωμάτων, προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε απ το ελληνικό κοινοβούλιο, υπό την πίεση της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., ενδέχεται να οδηγεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μη πρ1ονομιούχων κοινωνικών στρωμάτων της Ελλάδας και στερούν από ένα κράτος μέλος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τους πολίτες του ένα ελάχιστο επίπεδο ευημερίας και ευζωίας.
Τα προηγούμενα προεκλογικά φληναφήματα του Γιώργου Παπανδρέου και η προοπτική της πράσινης ανάπτυξης, αποτελεί πλέον παρελθόν, όπως και η οικογένεια. Η συζήτηση για τις ανανεώσιμες πηγές θα αλλάξει ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά και θα δώσει με τρόπο επιτακτικό, χώρο στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες και στα γεωτρύπανα, πετρελαϊκά και αποθέματα φυσικού αερίου, με την μετάβαση προς μια ασταθή πλανητική οικονομία στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η επιβίωση της περιβαλλοντικής παρακαταθήκης της Ηπείρου. Στην παγκόσμια ενεργειακή αυτή ατζέντα τα κόστη θα είναι τοπικά, όχι όμως και τα κέρδη… Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να ερμηνεύσουμε τις συνέπειες που συνεπάγει η καταστροφή της τοπικότητας σε κάθε έκφανση περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική.
Η εθνική κατάθλιψη που προκαλεί το επίσημο κράτος με την διάλυση του κοινωνικού δικτύου προστασίας με τα επιτεύγματα των νεόφτωχων, γκετοποίηση, περιθώριο, αμορφωσιά, κλιμάκωση βίας και μεταναστεύσεις νέων αποτελούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, εμμονή και ιδεολόγημα των ελεύθερων αγορών και των ντόπιων εκφραστών τους. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μαζί, ως σειρήνες της ταπείνωσης και δυνάμεις της «ευθύνης» θα εκφράσουν πλέον κοινή επικοινωνιακή στρατηγική και θα συμπτύξουν το μέτωπο του μνημονίου, εναντίον όσων αντιτίθεται στο σχέδιο των δανειστών. Ο Ελληνικός λαός οφείλει να έχει τη λίστα με τα ελληνικά CDS που στοιχημάτισαν στα οικονομικά ερείπια της Ελλάδας, μαζί με την εκλογική λίστα των εκλεκτών των κομμάτων διαπλοκής. Ποιοι αλήθεια κρύβονται πίσω από τους κωδικούς; Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει γνώση της λίστας αλλά και όλων των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη μήνυση για τη χειραγώγηση του δημοσίου χρέους!
Οι δημοσκοπικές διαρροές προς τα κόμματα με αντιμνημονιακές αιτιάσεις (η μετακίνηση ξεπερνά το 20% του συνόλου των ψήφων), εκφράζουν αυτοδίκαια την κοινωνική τους δυσαρέσκεια και αγανάκτηση εξαιτίας των άδικων πολιτικών του δικομματισμού. Η αναμενόμενη πυροδότηση και σχεδιασμός «τεχνικών πόλωσης» θα έχει χαρακτηριστικά καταγγελίας και κινδυνολογίας, περί χάους και ακυβερνησίας και στοχευμένων βολών κατά της Αριστεράς. Το «φάντασμα» του κομμουνισμού πλανιέται πάνω από τα επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και καλούν ξανά σε πόλεμο κατά της ιδεολογικής κυριαρχίας Μαρξιστικού ή Σταλινικού τύπου, τα γνωστά συμπλέγματα του παρελθόντος. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ χωρίς καμιά ηθική θα κρατήσουν στο απυρόβλητο με τις τεχνητές αναπνοές των δημοσκοπήσεων, την πολιτική ηθική των σύγχρονων τυράννων της ελληνικής ιστορίας.


Μίλτος Μπούκας
www.mpoukasmiltos.gr