Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Απόστολος Παπαϊωάννου

 


Μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος (Λάκης) Παπαϊωάννου.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου είχε γεννηθεί το 1945 και είχε αναπτύξει από τα φοιτητικά του χρόνια πολιτική δράση ως μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να καταδικαστεί από έκτακτα στρατοδικεία σε πολυετή φυλάκιση στις φυλακές Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Αβέρωφ.

Αγαπούσε ιδιαίτερα τον τόπο του και είχε δημιουργήσει το Κέντρο Ερευνών Πωγωνίου, προχωρώντας στη συγκέντρωση αρχειακού υλικού για την ιστορία της περιοχής και διοργανώνοντας επιστημονικές ημερίδες.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ανοιχτού Πανεπιστημίου στον Δήμο Πωγωνίου, κάτι που κατάφερε να δει να υλοποιείται το 2013 με τη λειτουργία του Δημοτικού ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου «Ηροκλής Βασιάδης» στο Δελβινάκι.