Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Δήμος Πωγωνίου: Ρόλο Δημοτικών Συμβούλων πήραν οι μαθητές της Γ’ τάξης Γυμνασίου Δολιανών

 

Το ρόλο των «αυτοδιοικητικών αρχόντων» πήραν για λίγο οι μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Δολιανών μετά από σχετική πρόσκληση του Δήμου Πωγωνίου, στα πλαίσια εκπαιδευτικής δράσης, με στόχο να γνωρίσουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι μαθητές κάθισαν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου στην πρώτη προσομείωση συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και σε απόλυτα αρμονικό κλίμα, αποτελώντας μια πρόγευση για τον τρόπο λειτουργίας του κορυφαίου οργάνου των Δήμων.

Τους μαθητές καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αναστάσιος Γιούνης παρουσιάζοντάς τους τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Δήμου αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη στήριξη της Δημοτικής Αρχής σε όλες τις σχολικές μονάδες και τους μαθητές. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που δείξατε μεγάλο ενδιαφέρον για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι είστε ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες. Στο Δήμο μας φοιτούν συνολικά 270 μαθητές και η  Δημοτική Αρχή είναι στο πλευρό σας με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα που διαθέτει τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο στήριξης όλων των εκπαιδευτικών δράσεων» υπογράμμισε.

Για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Γρηγόριος Μποντίνης που τους εξήγησε λεπτομερώς τη διαδικασία της συνεδρίασης, από τον τρόπο κατάρτισης της ημερήσιας διάταξης έως τη στιγμή της ψηφοφορίας και την καταγραφή των πρακτικών. «Η εξοικείωση σας με το Δήμο είναι πρωταρχικής σημασίας. Η ενεργός συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις δημόσιες υποθέσεις σας αφορά άμεσα και η σημερινή επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να κατανοήσετε εκ των έσω το ρόλο και τη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που αφορούν άμεσα και έμμεσα τους δημότες. Είναι το ύψιστο δημοκρατικό όργανο και οι αποφάσεις ψηφίζονται από τους Δημοτικούς Συμβούλους που οι πολίτες έχουν εκλέξει. Αποτελεί στην ουσία την φωνή των δημοτών» επεσήμανε.

Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια τα παιδιά που συνεδρίασαν με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τα αδέσποτα και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι «Δημοτικοί Σύμβουλοι» κατέθεσαν στοιχεία και προτάσεις ψηφίζοντας ομόφωνα να γίνει μια ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή φορέων, οργανώσεων και πολιτών με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν και άλλες προσομειώσεις Δημοτικού Συμβουλίου από μαθητές του Δήμου Πωγωνίου.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ   ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ