Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!

 


Κάλεσμα του Αντιδημάρχου του ακριτικού Δήμου Στέλιου Κουκουλάρη σε ΜΚΟ, φορείς και κατοίκους της περιοχής να συστρατευθούν για την υποδοχή και φιλοξενία ξεριζωμένων του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου

Στην «Αγία Ελένη» 40 ασυνόδευτα παιδιά από την Ουκρανία…

Μακρά παράδοση έχει η Ήπειρος στη φιλοξενία ανθρώπων που φεύγουν από το σπίτι και την πατρίδα τους είτε για λόγους ανωτέρας βίας όπως είναι οι πόλεμοι, είτε αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Μετά τους χιλιάδες Βορειοηπειρώτες και Αλβανούς που υποδέχθηκε και φρόντισε τη δεκαετία του 1990 και όσους έφτασαν στην περιοχή μας από τη Συρία, το Πακιστάν και άλλες μουσουλμανικές χώρες τα τελευταία χρόνια, είναι σαφές ότι μπορεί να σταθεί και στους ξεριζωμένους της Ουκρανίας που εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα τους λόγω της σύρραξης με τη Ρωσία. Εξάλλου, ειδικά σε ακριτικές περιοχές που βιώνουν την εγκατάλειψη, η παρουσία των Ουκρανών προσφύγων εκτιμάται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις, για ευνόητους λόγους.

Ερωτηθείς σχετικά από τον «Π.Λ.», ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Στέλιος Κουκουλάρης απάντησε ότι στον Δήμο υπάρχουν κτιριακές υποδομές που μπορούν άνετα να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτόν.

Θα χρειαστούν στέγη

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία, συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία στη χώρα μας. Ήδη πάνω από 8.000 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους οι 2.570 είναι ανήλικοι, έχουν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας. Στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες με παιδιά, οι περισσότεροι εκ των οποίων φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων τους. Ωστόσο, το υπουργείο Μετανάστευσης εκτιμάει πως πιθανώς σύντομα οι αφίξεις θα αυξηθούν και θα χρειαστεί να φιλοξενηθούν αρκετοί σε οργανωμένες δομές.

Εξάλλου, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Ε.Ε., τα κράτη - μέλη οφείλουν να παρέχουν στους ξεριζωμένους της Ουκρανίας εκτός από προστασία, δωρεάν στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δικαίωμα στην εργασία, ενώ το ελληνικό υπουργείο έχει εκδώσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι αφιχθέντες από την Ουκρανία εξισώνονται ως προς τα δικαιώματα με τους αιτούντες άσυλο.

Στην περιοχή μας δεν έχουν έρθει ακόμα Ουκρανοί, όμως σύντομα θα γίνει κι αυτό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν στα Γιάννενα περίπου 40 ασυνόδευτα παιδιά από την Ουκρανία τα οποία πρόκειται να διαμείνουν στη Δομή Προσφύγων «Αγία Ελένη». Είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι, οπότε σύντομα θα ανακύψει ζήτημα στέγασής τους.

Ο Στέλιος Κουκουλάρης

Λύσεις υπάρχουν και εδώ καίριο ρόλο μπορούν να παίξουν Δήμοι της περιοχής μας οι οποίοι διαθέτουν κατάλληλες κτιριακές υποδομές. Ένας από αυτούς είναι ο Δήμος Πωγωνίου με τον Αντιδήμαρχο Στέλιο Κουκουλάρη να έχει ξεκινήσει ήδη τις σχετικές διαδικασίες. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «το Πωγώνι των συνόρων, της φιλοξενίας και της παιδείας οφείλει να ανοίξει κάθε κλειστή δομή για να φιλοξενήσει τις γυναίκες και τα παιδιά που καθημερινά φτάνουν από την Ουκρανία στη χώρα μας ως πρόσφυγες του πολέμου με τη Ρωσία ο οποίος μένεται».

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, «το Πωγώνι έχει δείξει πως θέλει και μπορεί να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει κυνηγημένους ανθρώπους. Το έδειξε το ’90 όταν άνοιξαν τα σύνορα και Βορειοηπειρώτες και Αλβανοί έφευγαν μαζικά από τη χώρα τους, το ‘97 όταν η Αλβανία κατέρρεε, αλλά και τα τελευταία χρόνια φιλοξενώντας πρόσφυγες από τη Συρία και κάθε χώρα που υποφέρει, παρότι στόχος αυτών των προσφύγων είναι φτάσουν στην Ευρώπη».

«Θα δώσουν ζωή…»

Ο κ. Κουκουλάρης επισημαίνει πως στον ακριτικό Δήμο υπάρχουν κτίρια, δημοτικοί ξενώνες και υποδομές εγκαταλειμμένες που μπορούν να αξιοποιηθούν σήμερα για να στεγάσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία για όσο κρατήσει ο πόλεμος αλλά και στη συνέχεια, αφού, όπως αναφέρει, και μετά το τέλος της σύρραξης δύσκολα θα μπορούν να γυρίσουν σε κατεστραμμένα σπίτια, σχολεία, ζωές. «Το μέλλον είναι δύσκολο και το Πωγώνι μπορεί να βοηθήσει. Να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους σε δομές που χρηματοδοτήθηκαν κάποτε από το κράτος και μένουν κλειστές. Σε ξενώνες που είναι κλειστοί, σε σχολεία που συντηρήθηκαν και δεν λειτουργούν», τονίζει και προσθέτει μία ακόμη σημαντική παράμετρο: «Η παρουσία τους θα δώσει ζωή στον τόπο, σε χωριά που σχεδόν έχουν εγκαταλειφθεί. Θα συντηρηθούν εκ νέου οι δομές, θα δημιουργηθούν έστω προσωρινές θέσεις εργασίας, θα κινητοποιήσουν, θα βγάλουν από την αδράνεια περιοχές που αργοσβήνουν. Και, ποιος ξέρει, ίσως κάποιοι από τους πρόσφυγες που εκτός από ομόθρησκοι είναι γενικά εργατικοί άνθρωποι, να αποφασίσουν να μείνουν μόνιμα εδώ».

Θα έρθουν χρήματα

Φυσικά, η φιλοξενία εκατοντάδων ξεριζωμένων δεν είναι εύκολη υπόθεση, γεγονός που ο κ. Κουκουλάρης αναγνωρίζει. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί πως ο Δήμος Πωγωνίου πρέπει καταρχήν να δώσει το «παρών» ανοίγοντας τις κτιριακές του υποδομές και θέτοντάς τες στη διάθεση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Κάτι αντίστοιχο έκανε αυτές τις ημέρες και ο Δήμος Θέρμης έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μάλιστα, επειδή δεν διέθετε δικό του κτίριο, μίσθωσε ξενοδοχείο για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων. «Αναγνωρίζω ότι θα χρειαστούν χρήματα άμεσα. Μέχρι να έρθουν αυτά, υπάρχουν οι Πωγωνίσιοι και καλώ κάθε Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την οποία μπορούμε να συνεργαστούμε, κάθε φορέα του Πωγωνίου και κάθε πολίτη να συνδράμει προκειμένου άμεσα να συλλεχθούν τρόφιμα, ρουχισμός και φάρμακα αλλά και εθελοντές τον πρώτο καιρό, ειδικά αν μιλούν ρωσικά, για να οργανώσουμε όσες δομές χρειαστούν ώστε να χωρέσουν τα γυναικόπαιδα της Ουκρανίας», καταλήγει.

 

ΠΗΓΗ: https://www.proinoslogos.gr/