Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Στέφος Γιάννης: Η φετινή χρονιά ξεκινά με καλούς οιωνούς


Το σχολικό έτος 2018-2019 ξεκινά σήμερα. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή είθισται να απευθύνουμε ευχές και με αυτή την ευκαιρία και με την ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικός εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους: μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Η φετινή χρονιά ξεκινά με καλούς οιωνούς. Τα βιβλία είναι στα σχολεία εδώ και πολύ καιρό, ενώ οι προσλήψεις χιλιάδων εκπαιδευτικών εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξουν κενά σε κανένα σχολείο. Το Υπουργείο Παιδείας έχει προβεί μέχρι τώρα στην πρόσληψη 19480 αναπληρωτών εκπαιδευτικών. 
Οι αναπληρωτές αυτοί βρίσκονται ήδη στα σχολεία. Ειδικότερα έχουν προσληφθεί 8763 συνάδελφοι στην Πρωτοβάθμια, 1776 στη Δευτεροβάθμια, ενώ για ακόμη μία χρονιά έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην Ειδική Αγωγή, αφού οι προσλήψεις αναπληρωτών στις δομές ειδικής αγωγής είναι 8941. Παράλληλα, οι νέες δομές εκπαίδευσης που ξεκίνησαν να λειτουργούν, παρόλο που η διαδικασία βρίσκεται σε μεταβατική λειτουργία, εξασφαλίζουν ένα καλύτερο πλαίσιο για τη εκπαιδευτική λειτουργία. Τα παραπάνω εξασφαλίζουν ότι όλοι οι μαθητές θα ξεκινήσουν και φέτος τη χρονιά χωρίς προβλήματα και ελλείψεις προσωπικού και οι σχολικές μονάδες θα είναι στη θέση να σχεδιάσουν την παιδαγωγική τους προσέγγιση και εφαρμογή με την παρουσία όλων των εκπαιδευτικών και με την συνεργασία των γονέων.
Η κυβέρνηση έχει έμπρακτα αποδείξει ότι στηρίζει τη δημόσια παιδεία με αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά τρία συνεχόμενα έτη. Φυσικά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν, ιδιαίτερα ύστερα από 8 χρόνια μνημονίων που συντέλεσαν στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Το πιο σημαντικό είναι η πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλύπτουν πάγιες ανάγκες των σχολείων. Εγείρεται, λοιπόν, η αναγκαιότητα πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα ύστερα από τόσα χρόνια συνεχών αποχωρήσεων χωρίς να έχει γίνει καμία πρόσληψη. Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί θα με βρουν αρωγό και υποστηρικτή σε κάθε δίκαιο αίτημά τους.
Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε όλους με δημιουργία, φαντασία, χαρά και αλληλεγγύη.