Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Η Ελληνική γλώσσα και το brain drain το θέμα της παρέμβασης του υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ σε εκδήλωση του bled strategic forum στη Σλοβενία


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ BRAIN DRAIN ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ BLED STRATEGIC FORUM ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
«Έχουμε την πιο σημαντική γλώσσα σε όλο τον κόσμο. Έχουμε τη γλώσσα, που έχει αποδώσει σε λέξεις τις πιο σημαντικές αξίες, που πρέπει να τις στηρίζουμε και να τις ενισχύουμε. Ελληνικές είναι οι λέξεις Δημοκρατία, Διάλογος. Ελληνική είναι και η λέξη της ηπείρου που ζούμε, δηλαδή της Ευρώπης. Ελληνική είναι και η λέξη Διασπορά για την οποία συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να μιλήσουμε, ο καθένας με τις δικές του εμπειρίες.
Είναι αυτή η γλώσσα την οποία προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε σε πολυπολιτισμικές χώρες όπου η Ομογένεια, περνώντας στην 3η, 4η και 5η  γενιά, αρχίζει δυστυχώς να την ξεχνά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτές οι νέες γενιές δεν έχουν το Ελληνικό DNA στο αίμα τους και δεν είναι περήφανες - με γνώση λόγου σας λέω ότι είναι - για την Πατρίδα των παππούδων και των προπαππούδων τους».
Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ στην εκδήλωση με θέμα «Διασπορά και Brain Drain», που συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των εκδηλώσεων του ετήσιου Bled Strategic Forum, που διοργανώνεται στη Σλοβενία, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και πολλών διεθνών προσωπικοτήτων.
Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Πολιτεία για την Ελληνική γλώσσα στους Ομογενειακούς θύλακες, ανέφερε:
«Η Ελλάδα έχει αποσπασμένους σε όλο τον κόσμο 700 δασκάλους όλων των ειδικοτήτων, αλλά κυρίως φιλόλογους. Υπάρχουν όμως Ομογενειακές Κοινότητες, οι οποίες προσλαμβάνουν και οι ίδιες καθηγητές ή δασκάλους είτε από την Ελλάδα, είτε από εκείνα τα παιδιά της Ομογένειας που πήραν πτυχία εκμάθησης Ελληνικής γλώσσας στον τόπο που ζουν.

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία έχει επιτρέψει να γίνεται εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και μέσω διαδικτύου, με ψηφιακές πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει και Ελληνικά Πανεπιστήμια αλλά και έδρες Ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, όπως του Κρατικού Πανεπιστημίου Simon Frazer του Βανκούβερ, όπου εκεί, με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου, κάνει εξαιρετική δουλειά ο Ομογενής καθηγητής κ. Ανδρέας Γερολυμάτος.
Δεν πρέπει να παραλείψω ότι έχουμε εξαιρετικά βραβευμένα Ελληνικά σχολεία, όπως στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Χαράρε και στον Παναμά, σχολεία ενταγμένα στο Ελληνικό σύστημα Παιδείας όπως στη Γερμανία, στην Αιθιοπία, στο Λονδίνο και στο Κονγκό. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σπουδαία δουλειά που κάνουν τα charter schools στις ΗΠΑ (έχω προσωπική εμπειρία από την επιτυχία τους στην Florida), αλλά και τη συνεισφορά με απογευματινά, σαββατιανά και κυριακάτικα μαθήματα, που γίνονται στα Ελληνόπουλα της Ομογένειας με τη φροντίδα της Εκκλησίας».
Για το θέμα του Brain Drain o Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ ανέφερε ότι:
«Από τις πρώτες μέρες των μνημονίων και της κρίσης στην Ελλάδα, έφυγαν πολλά από τα παιδιά μας, κυρίως παιδιά με λαμπρές σπουδές σε πολλούς τομείς της Επιστήμης. Γιατροί, του Πολυτεχνείου, Οικονομολόγοι, της Πληροφορικής και λοιπά».
Και ο ΥΦΥΠΕΞ πρόσθεσε:
«Τώρα που η Ελλάδα ξαναβρίσκει τους ρυθμούς ανάπτυξης, που βρίσκει τις ισορροπίες της έξω από τα μνημόνια, μπαίνουν σε εφαρμογή σχέδια δράσης κυρίως από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ώστε αυτά τα Ελληνόπουλα του Brain Drain να μην χάσουν την επαφή τους με την Πατρίδα. Να αξιοποιηθούν και για το καλό της Ελλάδας.
Το επιδιωκόμενο είναι να κρατήσουν επαγγελματική επαφή με τις ιδιαίτερες Πατρίδες τους, σε συνέργιες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, και με ζωηρό ενδεχόμενο έναν σημαντικό επαναπατρισμό. Ταυτόχρονα, θα ήταν πολύ θετικό εάν αυτά τα Ελληνόπουλα του Brain Drain μπόλιαζαν με τη «φρεσκάδα» τους Ομογενειακούς θύλακες στο εξωτερικό, με πολλά θετικά αποτελέσματα, όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας.
Πάντως, το τεράστιο κύμα της φυγής των Ελληνόπουλων που καταγράφηκε την 1η πενταετία των μνημονίων έχει ανακοπεί, και θα φτάσουμε πάλι στα φυσιολογικά επίπεδα εκείνων που έτσι και αλλιώς είχαν σχεδιάσει να φύγουν. Ξαναβάλαμε την Οικονομία της Ελλάδας στο δρόμο της ανάκαμψης και ανάπτυξης, ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, όχι μόνο για να μην φύγουν άλλοι από ανάγκη, αλλά όπως προείπα, να έχουμε και επιστροφές.
Είναι ένας στόχος που θα τον επιτύχουμε».