Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΟΓΑ: Αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης από 1η Φεβρουαρίου για 12.792 συνταξιούχους που δεν απογράφηκαν

12.792 συνταξιούχοι που δεν εμφανίστηκαν, δε θα πάρουν σύνταξη τον Φεβρουάριο.
Η διοίκηση του ΟΓΑ ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης για όσους δεν απογράφηκαν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Δηλαδή σε 12.792, όπως προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων.
Ο Οργανισμός θα προχωρήσει στον έλεγχο των περιπτώσεων αυτών και, όπου διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά, θα αναζητηθούν οι συντάξεις που έχουν καταβληθεί από τους δικαιούχους ή τους συνδικαιούχους των λογαριασμών που πιστώνονταν οι συντάξεις, αλλά και τυχόν ποινικές ευθύνες.
Γι’ αυτό η διοίκηση του ΟΓΑ κάλεσε όσους έχουν εισπράξει ποσά συντάξεων τα οποία δεν δικαιούνταν, να προσέλθουν αυτοβούλως και άμεσα στην κεντρική υπηρεσία ή σε υποκαταστήματα το Οργανισμού για την τακτοποίηση της οφειλής τους.
Ακόμη, στο πλαίσιο της διεξαγωγής ελέγχου των αποτελεσμάτων της απογραφής, ο ΟΓΑ θα διερευνήσει την εγκυρότητα των εξουσιοδοτήσεων και των πληρεξουσίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των συνταξιούχων.
Δίνεται πάντως και μια δεύτερη ευκαιρία. Μέχρι 15 Ιανουαρίου, όσοι το  ξέχασαν να απογραφούν, μπορούν να εμφανιστούν στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ και μόνο, αιτιολογώντας τους λόγους της μη έγκαιρης απογραφής τους. Σε κάθε περίπτωση η καταβολή της σύνταξής τους θα ανασταλεί και θα επαναχορηγηθεί μετά από τον απαιτούμενο έλεγχο.
Ο ΟΓΑ ενημερώνει, επίσης, ότι από 1.1.2013 για τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, νέων και παλαιών δικαιούχων, ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4093/2012, που προβλέπουν τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και θα διενεργηθεί επανέλεγχος από τον ΟΓΑ με βάση τις νέες διατάξεις.