Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

''Πίτα του Ηπειρώτη 2018'': Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. Η ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Δόση

Σεβασμιώτατε πατέρα Σπυρίδωνα και πατέρες της Εκκλησίας
Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κύριε Περιφερειάρχα
Κύριοι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης
Κύριοι εκπρόσωποι των αρχών και των οργανώσεων
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, γονείς και νεολαίοι
Φίλες και φίλοι της Ηπείρου και της Ηπειρωτικής αποδημίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής σας καλωσορίζει στο ετήσιο αντάμωμα των Ηπειρωτών σήμερα στις 25 του Φλεβάρη του έτους 2018, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η Πανηπειρωτική ως οργανωτής και πρωτεργάτης της εκδήλωσης στέκει απέναντί σας με αίσθημα ευθύνης, για να σας απευθύνει και να ανταλλάξει μαζί σας τις καλύτερες ευχές για τον καινούργιο χρόνο 2018, ως έτος που προσδοκούμε, να μας απαλλάξει από τα δεινά της κρίσης και της παρακμής, θα ανακόψει τον όπου γης κατατρεγμό των φτωχών και αδυνάτων και θα κατασβέσει κάθε εστία βίας και πολέμου ανά τον κόσμο.
Πίτα του Ηπειρώτη σήμερα μια πανηγυρική εκδήλωση, ένας καθιερωμένος θεσμός, ένα Ηπειρωτικό αντάμωμα, που το συνθέτουν και το προσδιορίζουν ο χορός και η κίνηση, το τραγούδι και τα ηχοχρώματα του γενέθλιου τόπου μας, που λειτουργούν όλα μαζί, ως στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού.
Η οργανωμένη Ηπειρωτική αποδημία, με τις αδελφότητες, τους συλλόγους και τις ενώσεις της, τα πολυφωνικά, τις χορωδίες, τις κομπανίες και τους χορευτικούς ομίλους της, που συρρέουν από κάθε γωνία της πατρίδας μας για να δώσουν το δικό τους παρόν και να αναδείξουν τον πολιτισμό μας και τη δύναμή μας και να δώσουν την ευκαιρία τόσο σε εμάς, όσο και στους απανταχού της χώρας , της αποδημίας και της διασποράς Ηπειρώτες, να γευθούν το κάλος και την ομορφιά της πατρίδας και το βάθος του λαϊκού μας πολιτισμού.
Πίτα του Ηπειρώτη ένας φραγμός στην αλλοτρίωση της φυσιογνωμίας του Νεοέλληνα μια έπαλξη αντίστασης στην αμφισβήτηση του κύρους των Ελλήνων.
Η Σημερινή ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ είναι αφιερωμένη στην παράδοση πολιτισμό, την ανάπτυξη και τον τουρισμό της Ηπείρου.
Κυρίες και κύριοι
Η Ήπειρος με τις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας με το μεγαλύτερο μέρος της να καλύπτεται από ορεινούς όγκους, που τροφοδοτούν ποτάμια μεγάλου μήκους , διαθέτει και εκπληκτικές ακτές, με πολύ δημοφιλείς καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς. Είναι πραγματικά Ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα περιοχή της Ελλάδος με πλούσιο παρθένο φυσικό περιβάλλον. Στο εσωτερικό της υπάρχουν βουνά ,δάση, εθνικοί δρυμοί, ποτάμια, λίμνες, υδροβιότοποι, κοιλάδες, με εξαιρετική άγρια ομορφιά και μοναδική χλωρίδα και πανίδα.
Στην περιφέρεια Ηπείρου υπάρχει σημαντικός αριθμός ευαίσθητων και προστατευμένων περιοχών, με κύριο κριτήριο την οικολογική και αισθητική τους αξία.


Υπάρχουν περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί Εθνικά Πάρκα και είναι:
Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου.
Η ευρύτερη περιοχή Βίκου-Αώου αποτελεί το τέταρτο Γεωπάρκο Ελλάδος .
Αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός.
Μέσα σε αυτόν τον πανέμορφο και ελκυστικό χώρο του φυσικού περιβάλλοντος έζησαν επί αιώνες και ανέπτυξαν το δικό τους πολιτισμό οι πρόγονοί μας Σελλοί, οι Πρωτοέλληνες .Εδώ προβάλλουν και δεσπόζουν οι αρχαιότητες της Δωδώνης ,της Νικόπολης και της Τιτάνης και ακολουθούν οι βυζαντινές αρχαιότητες της Άρτας με ένα πλήθος μεταβυζαντινών μνημείων σε ολόκληρη την Ήπειρο, που αναδεικνύουν σε κάθε βήμα την εθνική μας κληρονομιά και αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης των επισκεπτών.
Ο πολιτιστικός τουρισμός που περιλαμβάνει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων των γεωγραφικών περιοχών της Ηπείρου, την ιστορία της, την τέχνη και την αρχιτεκτονική της, την θρησκεία και όλα όσα συνέβαλαν στην διαμόρφωση του τρόπου ζωής της.
Στην Ήπειρο πρέπει να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη αξιοβίωτη ανάπτυξη για την οποία θα χαίρεται κανείς να ζει ανεξάρτητα από ηλικία, φύλλο, εθνικότητα και κοινωνική τάξη, προκειμένου να απολαύσει όλα τα συστατικά στοιχεία: οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τεχνικό και τεχνολογικό.
Ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι το δίπολο στο οποίο θα πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της Ηπείρου.
Όσον αφορά την ενέργεια για την ανάπτυξη και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες η εκμετάλλευση να μην έχει χαρακτηριστικά εξάρτησης και μεγιστοποίηση της κερδοφορίας ελαχίστων επενδυτών επικυρίαρχων διεθνών εταιρειών η Χωρών.
Να εφαρμοστεί η αυστηρή Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος και να γίνει σεβαστή η ισόρροπη ανάπτυξη με άλλους τομείς και την αρμονική συνύπαρξη με τις πολιτιστικές αξίες και το περιβάλλον μας. Να διασφαλίζεται το μέγιστο κοινωνικό όφελος, έλεγχος αξιόπιστης εφαρμογής των μελετών και επιστροφή αντισταθμιστικών οφειλών στην κοινωνία της Ηπείρου.
Εμείς οι Ηπειρώτες απόδημοι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και Ηπειρώτες που κατοικούν στην Ήπειρο, αισθανόμαστε υπερήφανοι για την προσφορά μας και τους αγώνες για την πατρίδα. Αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Σουλιώτες, αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Μπιζανομάχοι, αισθανόμαστε υπερήφανοι ως ευεργέτες για την αναστήλωση της πατρίδας μας, ως οπλαρχηγοί, ως καπεταναίοι ,ως απλοί στρατιώτες , ως κλέφτες και αρματολοί, ως πεσόντες στη Μονή Σέλτσου στα Ραδοβύζια Άρτας, ως πολέμιοι και πεσόντες ενάντια στο φασισμό, αισθανόμαστε υπερήφανοι για το έπος του 1940 αισθανόμαστε υπερήφανοι ακόμα και σήμερα για την προσφορά μας και την αγάπη μας προς την πατρίδα και γι’ αυτό δεν επαιτούμε, απαιτούμε από την Ελληνική Πολιτεία:
1. Σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Ηπείρου και τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της.
2. Σεβασμό στον περιβάλλον της Ηπείρου και τους κατοίκους της με τις διάφορες παρεμβάσεις ,έρευνες και εξορύξεις.
3. Μείωση του υπέρογκου κόστους των διοδίων που αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη του τουρισμού.
4. Γρήγορη αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας και σχεδιασμό για αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στο Αχελώο, καθώς και τη συντήρηση όλων των πέτρινων γεφυριών, για να μη θρηνήσουμε απώλειες όπως την τελευταία κατάρρευση του φυσικού μνημείου του Θεογέφυρου του Δήμου Ζίτσας.
4. Γενναία χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού προς την Πανηπειρωτική για την παράδοση, για την πολιτιστική μας κληρονομιά για την διάσωση και την διάδοσή της. Για τον πολιτισμό μας.
5. Μείωση του ΕΝΦΙΑ και των τελών για τα σπίτια των αποδήμων Ηπειρωτών στα χωριά μας που τα κληρονομήσαμε και κατοικούμε ελάχιστα.
6. Μέριμνα για την γρήγορη απελευθέρωση των αμπελουργικών εκτάσεων της Ζίτσας από το δασικό τους χαρακτήρα.
Καλούμε για ακόμα μια φορά από αυτό εδώ το βήμα, το Ηπειρωτικό κοινό, την Ηπειρωτική αποδημία και ιδιαίτερα τους νέους μας να στελεχώσουν τις αδελφότητες, τους συλλόγους και τις ενώσεις μας με όρους ιστορικούς μνήμης, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής αναδεικνύοντας πάντα , τον Ηπειρωτισμό, ως έννοια αρχών και αξιών, όπως η ιστορική μνήμη μπορεί να αναδεικνύει να ερμηνεύεται και να υλοποιείται.
Κρατάμε αλώβητο τον πολιτισμό μας μαχόμαστε για τη δικαιοσύνη και την αρετή και προσπαθούμε για την ευημερία και την προκοπή του τόπου μας , και της πατρίδας μας, της Ελλάδας.
Τέλος ευχαριστούμε όλους όσους συνετέλεσαν για την επιτυχία της σημερινής μας γιορτής ,τα χορευτικά μας τμήματα με τους συλλόγους και τους δασκάλους τους, τους μουσικούς μας και τους τραγουδιστές. τα χορευτικά τμήματα των Ρουμελιωτών που φιλοξενούμε,τους παρουσιαστές και το σκηνοθέτη μας ,τους φουρναραίους και τη λέσχη αρχιμαγείρων Ελλάδας, τους χορηγούς μας και την ΕΡΤ και όλους όσους μας καλύπτουν τηλεοπτικά, όλους όσους εθελοντικά προσέφεραν εργασία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής και τον Έφορο Πολιτισμού και όλους εσάς που με την παρουσία σας εδώ σήμερα μας δίνετε θάρρος και δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και τον αγώνα μας για την παράδοση και τον πολιτισμό μας.
Τέλος ευχαριστούμε και τον κ, Ζάκα για την προσφορά της Πίτας που κόβουμε σήμερα.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας