Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΟΓΑ: Γίνονται πέντε οι βαθμίδες-Υποχρεωτικά θα αλλάζουν ανά τριετία ασφαλιστική κατηγορία οι αγρότες

Υποχρεωτικά θα αλλάζουν ανά τριετία ασφαλιστική κατηγορία οι αγρότες, που καλύπτονται από τον ΟΓΑ. Σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη επισημαίνεται πως δημιουργούνται πέντε υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες στο ταμείο των αγροτών και δύο προαιρετικές (σχετική ρύθμιση υπήρξε στο Μεσοπρόθεσμο).



Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
Από την πρώτη στη δεύτερη κατηγορία μεσολαβούν πέντε έτη ασφάλισης.
Από τη δεύτερη στην τρίτη κατηγορία τρία έτη ασφάλισης (οκτώ συνολικά).
Από την τρίτη στην τέταρτη κατηγορία τρία έτη ασφάλισης (ένδεκα συνολικά).
Από την τέταρτη στην πέμπτη κατηγορία τρία έτη ασφάλισης (δεκατέσσερα συνολικά).


Σημειώνεται πως οι αγρότες με αίτησή τους μπορούν να επιλέξουν ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία απ' αυτή που υπάγονται υποχρεωτικά για την καταβολή εισφορών.
Εφόσον βρίσκονται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία μπορούν να επιλέξουν κατώτερη (στην περίπτωση αυτή οι αγρότες κατατάσσονται στην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θα υπαγόταν υποχρεωτικά, εάν δεν είχαν επιλέξει την ανώτερη).
Επιπλέον στην εγκύκλιο τονίζεται πως «σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει υποχρεωτική κατηγορία ανώτερη εκείνης στην οποία υπάγεται -σύμφωνα με το χρόνο ασφάλισής του- έχει τη δυνατότητα να παραμείνει σε αυτή για το σύνολο του χρόνου που απαιτείται έως ότου η επιλεγείσα κατηγορία καταστεί υποχρεωτική.
Στη συνέχεια θα μεταταγεί σε ανώτερη υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία».