Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση σχετικά με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης διάρκειας

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.  Γιώργο Κατρούγκαλο, σχετικά με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης διάρκειας.
Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίση. Επιπλέον, τα εν λόγω προγράμματα αποσκοπούν στην επανασύνδεση των μακροχρονίων ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας και στη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με αριθμό δημόσιας πρόσκλησης 5/2015, εξαιτίας της μικρής διάρκειας της σύμβασης (μόλις πέντε μήνες) δεν δικαιούνται τη συνδρομή του ταμείου ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασής τους, γεγονός που θα τους στήριζε οικονομικά μέχρι την εύρεση νέας θέσης εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε να ενημερωθούν σχετικά με τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί ο αρμόδιος Υπουργός, ώστε οι εργαζόμενοι να μην απολέσουν το δικαίωμα συνδρομής του ταμείου ανεργίας, λόγω της πεντάμηνης διάρκειας των συμβάσεων.
 ****


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης διάρκειας»

Ως γνωστόν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας έχουν στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία, αποσκοπώντας, σύμφωνα με την αντίστοιχη ΚΥΑ, στην επανασύνδεση των μακροχρονίων ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων, στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών και στη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με αριθμό δημόσιας πρόσκλησης 5/2015, εξαιτίας της μικρής διάρκειας της σύμβασης (μόλις πέντε μήνες) δεν δικαιούνται τη συνδρομή του ταμείου ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασής τους, γεγονός που θα τους στήριζε οικονομικά μέχρι την εύρεση νέας θέσης εργασίας.
Τέλος, είναι γνωστό ότι το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για το 2016 έχει αυξημένη χρονική διάρκεια έως οκτώ μήνες, με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται αυτό για τον ωφελούμενο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-       Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε οι εργαζόμενοι να μην απολέσουν το δικαίωμα στη λήψη του ταμείου ανεργίας, λόγω της πεντάμηνης διάρκειάς του;  


Οι ερωτώντες Βουλευτές