Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Γ.ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Έτσι μπαίνουν στα Πανεπιστήμια από το ''παράθυρο'' κάποιοι έξυπνοι!

«Άστραψε και βρόντηξε» στη Βουλή το Σάββατο ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος και κατήγγειλε για πρώτη φορά, τις μεθοδεύσεις που ακολουθούν κάποιοι επιτήδειοι υποψήφιοι, για να εισαχθούν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, χωρίς διάβασμα και φροντιστήρια.
Μιλώντας για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το καθεστώς που ισχύει για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και των Εσπερινών ΕΠΑΛ, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, κατήγγειλε ότι έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις ειδικές διατάξεις του νόμου, κατορθώνουν, ενώ δεν το δικαιούνται, να συμμετέχουν σε ειδικού τύπου πανελλαδικές εξετάσεις με ευνοϊκότερες συνθήκες, ή να εισάγονται σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, στην κυριολεξία από το παράθυρο, χωρίς εξετάσεις.
Η αφορμή δόθηκε με ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γιάννη Πρωτούλη, σχετικά με τη δυνατότητα των υποψηφίων από τα Εσπερινά ΕΠΑΛ να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για να εισαχθούν στα ΤΕΙ.
Ο κ. Πανάρετος επισήμανε απαντώντας ότι το υπουργείο Παιδείας διερευνά κάθε αδικία που θα διαπιστωθεί προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και επισήμανε ότι αποτελεί πρωταρχική ανάγκη η μεταρρύθμιση στο σύστημα πρόσβασης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ξέσπασε και απαρίθμησε περιπτώσεις υποψηφίων που εκμεταλλεύονται ειδικές διατάξεις, ή προσκομίζουν πλαστά πιστοποιητικά, για να συμμετέχουν στις ειδικού τύπου πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, ή στις εξετάσεις των φυσικώς αδυνάτων, ή στις εξετάσεις των ομογενών, για να εισαχθούν «χωρίς κόπο, αλλά με τρόπο» στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πανάρετος στους υποψηφίους που είναι και αθλητές.
Μάλιστα, έκανε λόγο για «ακραίες περιπτώσεις» αφού εκμεταλλεύονται τη συμμετοχή τους σε διάφορα αθλήματα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, για να εισαχθούν με τις ειδικές διατάξεις του πρωταθλητισμού, στα Πανεπιστήμια.
Πιο συγκεκριμένα επισήμανε:
«Να σας αναφέρω μία γενική κατηγορία ακραίων περιπτώσεων, τους αθλητές. Έχουμε αθλητές οι οποίοι, επειδή έχουν ειδικό τρόπο που μπαίνουν στα πανεπιστήμια, καταστρατηγούν τις διατάξεις. Στις ομάδες μπάσκετ που συμμετέχουν, υπάρχουν αθλητές οι οποίοι έχουν ήδη εξασφαλίσει την είσοδό τους στα πανεπιστήμια. Πώς; Συμμετέχουν σε αγώνες ως αναπληρωματικοί, κάθονται στον πάγκο, και παίζουν μόνο πέντε λεπτά. Αυτό είναι αρκετό για να μπουν στα πανεπιστήμια. Να σας πω περιπτώσεις αθλημάτων, που δεν θα τα έχετε ξανακούσει, και από τα οποία υπάρχουν παιδιά που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο. Έχουμε αθλητές στο τραμπολίνο, το μπριτζ, το μπιλιάρδο, το Γου Σου Κουνγκ Φου, το τσιδαόμπα (σ.σ. ρωσική πολεμική τέχνη), που εξασφαλίζουν χωρίς διάβασμα την εισαγωγή τους».