Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Γ. ΜΑΓΚΙΩΤΗΣ: Εντός του Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη μείωση των διοδίων


Ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Γιάννης Μαγκριώτης δήλωσε σήμερα, ότι εντός του Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη μείωση των διοδίων με τις κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους μεγάλους οδικούς άξονες.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η μείωση των διοδίων θα είναι δραστική στα υπό κατασκευήν τμήματα. Θα υπάρξουν, επίσης, διευκολύνσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους οδηγούς που κάνουν πολύ συχνές διαδρομές, με εκπτωτικές κάρτες.
Τη διαφορά κόστους από τη μείωση των διοδίων θα την επιβαρυνθεί το Δημόσιο, μέσα από τα προβλεπόμενα μελλοντικά έσοδά του από την εκμετάλλευση των αυτοκινητόδρομων.

Ο κ. Μαγκριώτης μιλώντας σε ημερίδα για τους αυτοκινητόδρομους παραχώρησης, ανακοίνωσε, ακόμη, ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα λειτουργήσουν επτά σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό, ενώ ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το κόστος συντήρησης της Εγνατίας υπολογίζεται σε 60- 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και είναι ανάγκη το ποσό αυτό να εξευρεθεί από τα διόδια.
Η Εγνατία Οδός, είπε, είναι ένας δρόμος που έχει αλλάξει τα δεδομένα στη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, αφού, για να φτάσει κάποιος, πριν από την κατασκευή της, από την Ηγουμενίτσα στους Κήπους χρειαζόταν να διανύσει 820 χιλιόμετρα, κάνοντας 12 ώρες διαδρομή, ενώ ετησίως υπήρχαν 80- 90 νεκροί. Σήμερα, η διαδρομή καλύπτεται σε 6 ώρες και έχουμε 6 με 8 ατυχήματα τον χρόνο.