Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος, με επεξεργασίες για το συνέδριό του, που θα είναι και η βάση για την ανασυγκρότηση του κόμματός μας και για την πολιτική ανατροπή και αλλαγή στην Ελλάδα. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση, που αφορά όλη την κοινωνία και για το λόγο αυτό η συζήτηση για τις θέσεις του συνεδρίου πρέπει να γίνει σε όλη την Ελλάδα με το σύνολο της κοινωνίας. Η πρώτη μας μεγάλη μάχη θα είναι αυτή των ευρωεκλογών, που θα διεκδικήσουμε μία Ευρώπη δημοκρατική, με ισχυρή ταυτότητα, με κοινωνικές πολιτικές και οικολογική ατζέντα, για τις κοινωνίες και όχι για τα ολιγοπώλια. Μαχόμαστε για το σύνολο της προοδευτικής παράταξης, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί να εκφράσει αυτό το στόχο. 

Και η ανταπόκρισή μας σε αυτές τις προκλήσεις και στις ευρωεκλογές, θα μας δώσει δύναμη και ορμή για την πολιτική ανατροπή στη χώρα απέναντι στην Κυβέρνηση της Ν.Δ και τον Κυρ. Μητσοτάκη» τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος που βρέθηκε την Κυριακή στα Ιωάννινα και ήταν ο ομιλητής στην εκδήλωση της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου αλλά και με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στην οποία συμμετείχε και η Όλγα Γεροβασίλη αντιπρόεδρος της Βουλής, στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων.

Παρουσία πληθώρας μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε: «Η κοινωνία μας στέλνει μηνύματα που πρέπει να αξιολογήσουμε. Η συμμετοχή 150.000 πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές που εκλέχτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει ότι η κοινωνία δεν βολεύεται και δεν αντέχει τις πολιτικές Μητσοτάκη και ψάχνει λύσει και κοιτάει προς το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη διέξοδο. Αλλά και το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, που δεν ήταν θετικό για το κόμμα μας, δείχνει ότι η κοινωνία μπορεί να ανατρέψει και τις πολιτικές και την οικογένεια του κ. Μητσοτάκη, αρκεί να υπάρχει μία ρωγμή, μία αχτίδα, μία προοπτική που συνδυάζει πρόσωπα και πολιτική πρόταση».

«Η συζήτηση που θα κάνουμε για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα γίνει σε κλειστά σκοτεινά γραφεία αλλά με ανοικτές πόρτες, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις. Το μήνυμα το οποίο σας φέρνω είναι ότι δεν είμαστε μόνο ζωντανοί, αλλά είμαστε όρθιοι και περήφανοι, γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν μας «κρατάει» κανείς. Το αντι-σύριζα μέτωπο στήθηκε με στόχο να «λερώσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα, να σκιάσουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση, την κυβέρνηση που μας έβγαλε από τα μνημόνια, που κράτησε όρθια την κοινωνία. Όλα αυτά γιατί φοβούνται, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ο εχθρός του συστήματος εξουσίας,. Είναι ταυτόχρονα όμως ο υπερασπιστής της δημοκρατίας, των πολιτών, της περιφερειακής ανάπτυξης και της αποκέντρωσης. Και επειδή το σύστημα εξουσίας εξακολουθεί να φοβάται το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεχίζει να επιτίθεται στο Στέφανο Κασσελάκη και στα στελέχη του. Όμως ενώ γίνονται κορυφαίο θέμα ακόμα και οι διαρροές από συνεδριάσεις οργάνων τηρούν σιγή ιχθύος όταν ο υπουργός επικρατείας κ. Βορίδης διαφωνεί και θεωρεί αντισυνταγματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησής του».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το μόνο κόμμα από αυτά που βρίσκονται στο δημοκρατικό- προοδευτικό τόξο που κυβέρνησε προοδευτικά, αριστερά και ευρωπαϊκά. Και αυτό είναι η απόδειξη της καταλληλότητας του να αποτελέσει τον πόλο της πολιτικής, της κυβερνητικής ανατροπής. Θέτω ένα ερώτημα σ αυτούς που υποστήριζαν το σύνθημα «μένουμε Ευρώπη» και τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί σήμερα που έχουμε μια δήθεν φιλο-ευρωπαϊκή κυβέρνηση, η χώρα μας αποκλίνει, από την Ευρώπη και στην οικονομία και την ακρίβεια αλλά και στη δημοκρατία; Έχουμε γίνει το μαύρο πρόβατο στο ευρωκοινοβούλιο και συζητάνε για το κράτος δικαίου, τους θεσμούς, την απόδοση δικαιοσύνης και την ελεύθερη δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και οι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες θέλουν πρώτα από όλα μια Ελλάδα δημοκρατίας και προόδου. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πάνω από όλα μία, προοδευτική, δημοκρατική, οικολογική και ευρωπαϊκή δύναμη».

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα σημείωσε «Δεν απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας ούτε η αριστερή αυθεντία ούτε το αριστερόμετρο. Απαντάμε και σε όσους θέλουν να γίνουν αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως το θέμα δεν είναι ποιος θα είναι αντιπολίτευση, αλλά ποιος θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα. Ποιος θα ρίξει τον κ. Μητσοτάκη τον κ. Βορίδη τον κ. Σαμαρά και τις πολιτικές τους. Δεν βοηθάνε οι διεκδικήσεις μέσα στον προοδευτικό χώρο για τη διεκδίκηση μίας υπουργικής καρέκλας και η λογική «θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Δεν μας ενδιαφέρουν οι υπουργικές και οι βουλευτικές θέσεις, για αυτό θέτουμε περιορισμούς στις βουλευτικές θητείες. Εμάς μας ενδιαφέρει η πραγματική ευημερία όλης της κοινωνίας. Σ αυτό καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη».

Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την ακρίβεια που βιώνει η Ελληνική κοινωνία. «Η ακρίβεια έχει ένα όνομα «ακρίβεια Μητσοτάκη». Πως γίνεται να είναι εισαγόμενη η ενεργειακή ακρίβεια και η ρήτρα αναπροσαρμογής να εφαρμόστηκε στη ΔΕΗ πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2021 περισσότερο από 6 μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Πως γίνεται να είναι εισαγόμενη η ακρίβεια και να είχαν τα 2 διυλιστήρια 3 δισεκατομμύρια κέρδη το 2022; Απόδειξη είναι ότι η επιτροπή Ανταγωνισμού, έστω και μετά τέσσερα χρόνια, επέβαλλε - και το αποδέχτηκαν όλες οι τράπεζες - πρόστιμο για χειραγώγηση του κόστους και υπέρογκες προμήθειες. Στην Ελλάδα τα τελευταία αυτά χρόνια έχουμε μια στρεβλή ολιγοπωλιακή αγορά. Δηλαδή «καρτέλ». Δέκα εκατομμύρια Έλληνες δουλεύουμε όλοι, για να έχουν τρεις εταιρείες ρεύματος, δύο διυλιστήρια, τέσσερις τράπεζες και δυο τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ υπέρογκα κέρδη. Από τα στατιστικά στοιχεία για τα σούπερ μάρκετ προκύπτει ότι έχουν μικρότερο όγκο πωλήσεων και μεγαλύτερο τζίρο. Αυτή είναι η αριστεία και η πρωτιά στην Ευρώπη που μας επιφύλαξε ο κ. Μητσοτάκης στο κόστος στο λάδι, στα τυροκομικά, στο βρεφικό γάλα;»

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «Σήμερα κοιτάμε μπροστά χωρίς τοξικότητα και αντεγκλήσεις. Γιατί η χώρα μας χρειάζεται πολιτική ανατροπή. Να φύγει το γρηγορότερο δυνατό αυτή η καταστροφική κυβέρνηση και αυτή είναι σήμερα η εντολή της ελληνικής κοινωνίας. Χρειάζεται μια πρόταση αριστερή προοδευτική, οικολογική, ευρωπαϊκή και αυτή την πρόταση την καταθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις Ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα καταθέτουμε μια πρόταση για την χώρα μας. Ο κάθε πολίτης στην Ελλάδα να έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες δυνατότητες να διεκδικήσει το όνειρό του. Για το λόγο αυτό η πρότασή μας είναι μία ισχυρή, σύγχρονη και ανθρώπινη κοινωνία».

Μετά το τέλος της ομιλίας του Σωκράτη Φάμελλου ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος σε ενωτικό και αισιόδοξο κλίμα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων απηύθυναν η Όλγα Γεροβασίλη, Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Άρτας και ο συντονιστής της Ν.Ε. Σάββας Δημητριάδης.