Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013
Το 3ο αντάμωμα Πολυφωνικών Ηπειρώτικων Σχημάτων και Φωνών, την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013, στο θέατρο ''Δόρα Στράτου''
Γράφει ο Χρίστος Α. Τούμπουρος
Πολυφωνικά σχήματα-πολυφωνικά τραγούδια
Αυτά τα τραγούδια δεν βασίζονται σ' έναν καλλίφωνο τραγουδιστή αλλά στην πολυφωνία της ομάδας.
Οι φωνές ξεσκίζονται, χωρίς καμία έγνοια να είναι "ωραίες", εκφράζοντας ένα κοινό πάθος που έρχεται από πολύ μακριά"
Μιχάλης Γκανάς
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο αντάμωμα Πολυφωνικών Ηπειρώτικων Σχημάτων και Φωνών, που έγινε πλέον θεσμός, στο Κηποθέατρο «Δόρα Στράτου», Λόφος Φιλοπάππου, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2013. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Σωκράτη Τσιάβο, τον μεγάλο αυτό πολυφωνιστή.
Το βραβείο παρέλαβε η εγγονή του, η οποία κατασυγκινημένη αναφέρθηκε στο έργο του παππού της και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της, γιατί τη μύησε στο πολυφωνικό τραγούδι και τόσα της έμαθε γι' αυτό.
φωνητική ηπειρώτικη παράδοση.» Συμμετείχαν και τραγούδησαν τα πολυφωνικά σχήματα: Πολυφωνικό σχήμα «Πεντάτονο», οι οποίοι στην ουσία υποδέχτηκαν τους θεατές με το «φίλοι μ' καλώς ορίσατε». Μάγεψε κυριολεκτικά η Ανθούλα Κώτσιου με την εξαίρετη και γνήσια Ηπειρώτικη φωνή της. Τραγούδησαν τα ηπειρώτικα: Στης Δερόπολης τον κάμπο, Γιάννη μου το μαντίλι σου και Γιώργο μας πήρ' η Άνοιξη.
Ακολούθησε το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Πατρών, που τραγούδησε τα: Αλησμονώ και χαίρομαι και Νταλιάνω, οι οποίοι μας έκρυβαν μιαν εξαίρετη έκπληξη. Τους συνόδευσε με το κλαρίνο του ο δεκάχρονος Βορειοηπειρώτης Βασιλάκης Νίκου, ένα εξαίρετο-κατά τους ειδικούς-μουσικό ταλέντο.
Στη συνέχεια ηπειρώτικα τραγούδια απέδωσαν εξαίρετα το Πολυφωνικό Εργαστήρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και η Χορωδία Πολιτιστικού Ομίλου «Ελλήνων Ρίζες», για να ακολουθήσει το γνωστό Πολυφωνικό Αδελφότητας «Αετόπετρας Ζίτσας», υπό τη διεύθυνση της Δώρας Τριανταφύλλου με τα εξαίρετα ηπειρώτικα τραγούδια: Ντελή παπάς και Το 'μαθες μωρ' δόλια μάνα. Το εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού (Ε.ΤΕ.ΠΟ) τραγούδησαν υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσιου το πίνετε να πίνομε και το βλάχα πλένει στο ποτάμι.
Εντύπωση μεγάλη προξένησε το πολυφωνικό σχήμα «Τ' ΑΪΤΑΙΡΓΙΑ», που σημαίνει: τα ταιριασμένα. Το σχήμα αυτό αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από γηγενείς Πωγωνίσιους με την εξαίρετη και ακούραστη δασκάλα την κ. Νότα Καλτσούνη, βαθύ γνώστη της ελληνικής-βυζαντινής μουσικής, την οποία έμαθε κοντά στο Σίμωνα Καρρά, με πολύχρονη εμπειρία και διδασκαλία του πολυφωνικού τραγουδιού στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Τραγούδησαν τα: Τούτο το καλοκαίρι και το Καλότυχα είναι τα βουνά.
Τέλος, εξαιρετικά απέδωσε τα τραγούδια: Πέρα σ' εκείνο το βουνό, μια λυγερή τραγούδαγε και Ένα πουλί θαλασσινό, το Πολυφωνικό «Χαονία» υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Λαμπρίδη.
Τα εύσημα πρέπει να αποδώσουμε και στους Λαλητάδες, το μουσικό σχήμα που επιμένει στα αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα με τη χρήση 'φυσικών' οργάνων δηλαδή κλαρίνου, βιολιού, λαγούτων και κρουστών (ντέφι, νταραμπούκα, νταούλι), με φωνητική "συλλογικότητά" εκεί όπου απαιτείται και σολιστική "εναλλαγή" των οργάνων στα αυτοσχεδιαστικά (και όχι μόνον) μέρη.
Η κομπανία είναι εξαμελής και αποτελείται από τον Δημήτρη Ρίζο στο κλαρίνο, τον Κώστα Κίκιλη στο βιολί, τον Δημήτρη Ρίζο του Κλέωνα στο λαούτο, τη Μαριφένια Ρίζου επίσης στο λαούτο, τη Ματίνα Τζήκα στα κρουστά και τον Δημήτρη Τσίπρα στο τραγούδι.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Πέτρος Ζήσης κ. Περικλής Γκότσης, η πρωτοχορεύτρια Κασσιανή Δικαιουλάκου, ο Τζουμερκιώτης και λάτρης της παράδοσης κ. Αντώνης Κοντός, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Αγναντιτών κ. Χρήστος Χριστοδούλου και η Γεν. Γραμματέας κ. Ρ. Σαλούρου, ο γνωστός λαογράφος Μήτσ' Μήτσ' , οι αληθινοί υπηρέτες της ηπειρώτικης πολυφωνίας κκ. Τσίρης Κωνσταντίνος, και Αντώνης Κρητικός. κ.α.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσιου. Το πρόγραμμα παρουσίασε επιτυχώς η Αθηνά Σιδέρη, στους οποίος διατυπώνουμε τα θερμά συγχαρητήρια και ευχόμαστε να έχουν κάθε συνέχεια στην υπηρεσία της ηπειρώτικης πολυφωνικής μουσικής.