Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Στα χαρτιά 1,3 δισ. ευρώ, στο ταμείο 29 εκατ. ευρώ!!!

Στα χαρτιά έμειναν το 2010 πρόστιμα περίπου 1,3 δισ. ευρώ τα οποία επιβλήθηκαν από τις εφορίες αλλά ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών δεν κατάφερε να τα οδηγήσει στα ταμεία του Δημοσίου. Η είσπραξή τους θα μπορούσε να είχε ενδεχομένως εξαλείψει την ανάγκη του υπουργείου Οικονομικών να καταφύγει στην επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως αποτυπώνονται στο Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων, δείχνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμα ύψους 1,257 δισ. ευρώ.
Από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατ.!!!
Τα πρόστιμα αυτά αφορούν παραβάσεις επί εμμέσων φόρων και κυρίως ΦΠΑ, τα οποία έχουν βεβαιωθεί στη διάρκεια του 2010 από τις εφορίες. Οι χειρότερες επιδόσεις είσπραξης βεβαιωμένων προστίμων καταγράφονται σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία ενώ η καλύτερη σχέση μεταξύ βεβαιωμένων προστίμων και εισπράξεων καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο: Βεβαιώθηκαν πρόστιμα 4,565 εκατ. και εισπράχθηκαν 1,027 εκατ. ή το 22,51%.
Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι το ποσό των προστίμων που διεγράφησαν είναι σχεδόν διπλάσια από τις εισπράξεις καθώς φτάνουν τα 57,5 εκατ. ευρώ.
Οι διαγραφές προστίμων κρίνονται από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών η οποία εξετάζει περιπτώσεις συμβιβασμών (καταβολή, για παράδειγμα, του ενός τρίτου με διαγραφή του υπολοίπου) ή περιπτώσεις όπου τα πρόστιμα αποδεδειγμένα είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, όπως σε επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει χωρίς περιουσιακά στοιχεία.
Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπόψη των οποίων «ΤΑ ΝΕΑ» έθεσαν τα στοιχεία, δήλωσαν άγνοια και επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αφού τα μελετήσουν.

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr