Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου


Πρόταση  του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου

Μετά από διεξοδική συζήτηση το Περιφερειακό Συμβούλιο  στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να σταλεί πρόταση στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, για σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της λίστας έργων που θα υλοποιηθούν στο διάστημα 2020-2023 και 2021-2030. Το θέμα συζητήθηκε μετά από εισήγηση της παράταξης «Κοινό Ηπειρωτών».
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι:  «Ουδείς λέει όχι για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, αλλά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Θέλω να είμαι πραγματιστής και όχι μόνο οραματιστής, γιατί κάποια στιγμή τα οράματα τελειώνουν».
Με την ευκαιρία ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε επιμέρους ζητήματα υποδομών,  ζητώντας από όλες τις παρατάξεις να τοποθετηθούν αν στηρίζουν τις προσπάθειες της Περιφέρειας να προωθήσει η ίδια τα έργα των διευρωπαϊκών αξόνων (που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών), είτε των συνδέσεων Καμπή- Γέφυρα Καλογήρου, Ιωάννινα – Κακαβιά και Μεσοπόταμος- διασταύρωση Πάργας. Όπως είπε τα μεγάλα έργα που αφορούν λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, από την Ευρωπαϊκή Ένωση προωθείται η κατασκευή τους μέσω παραχωρήσεων σε ιδιώτες.
Κήρυξη νέας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την 13η οδό


Με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την Κήρυξη Νέας Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης εκτάσεων ακινήτων για την ολοκλήρωση του έργου «Βελτίωση - τροποποίηση 13ης επαρχιακής οδού Ν. Ιωαννίνων (Ε.Ο. Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας - Ζωοδόχος - Γραμμένο - Βαγενήτι - Πολύλοφος - Λύγγος)» στο Δήμο Ζίτσας του Ν. Ιωαννίνων. Ως γνωστόν το έργο έχει ολοκληρωθεί και η νέα κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης υπαγορεύτηκε επειδή κατά τη σύνταξη των Κτηματολογικών Διαγραμμάτων και Πινάκων δεν έχουν εφαρμοστεί οι επί μέρους τίτλοι ιδιοκτησιών.
Υλοποιήθηκε η πρόταση Περιφερειάρχη για τη
διασταύρωση στοιχείων των ζωικού κεφαλαίου
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη θετική κατάληξη  της πρότασης που είχε καταθέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- στο πλαίσιο των συζητήσεων για καταβολή έκτακτης αποζημίωσης λόγω κορωνοϊού στους κτηνοτρόφους- για τη διασταύρωση των στοιχείων μέσω των διαφόρων συστημάτων καταγραφής στοιχείων. Συγκεκριμένα χθες υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας   ΟΠΕΚΕΠΕ- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με στόχο τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των δύο οργανισμών για την άντληση στοιχείων, διασταυρωτικών ελέγχων κλπ. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη,  καθώς πλέον θα διασταυρώνονται οι δηλώσεις για το ζωϊκό κεφάλαιο κ.α.
·   Η συζήτηση των θεμάτων για τον εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο τέλος του μήνα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr