Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Προστατεύστε την υγεία σας από γύρη και ιούς


Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και η ατμόσφαιρα έχει γεμίσει από τη γύρη που κάνει δύσκολη τη ζωή σε όσους πάσχουν από εαρινές αλλεργίες. 
Πόσο μάλλον εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που «βάζει φρένο» στη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων, τα οποία έως τώρα βοηθούσαν σημαντικά τους αλλεργικούς ασθενείς.
Όπως εξήγησαν πρόσφατα οι ειδικοί, το πρόβλημα με τα κλιματιστικά και τον κορωνοϊό εντοπίζεται στην ανακύκλωση του αέρα και τα φίλτρα. Ειδικότερα, στις καθημερινές ενημερώσεις προς τους πολίτες είπαν πως αν βρίσκεται σε έναν χώρο έστω και ένας ασυμπτωματικός ασθενής με κορωνοϊό και γίνει ανακύκλωση του αέρα με το κλιματιστικό, υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού στα άλλα άτομα που θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο. 
Επιπρόσθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κλιματιστικά μπορεί να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό.
Ο κίνδυνος διασποράς φαίνεται πως είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι πίστευαν κατά το παρελθόν, επειδή  κάποια από τα αεροσταγονίδια που φέρουν τον νέο κορωνοϊό παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. 
Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που μία από τις συστάσεις είναι να μην χρησιμοποιείται καμία συσκευή που ανακυκλώνει τον αέρα σε κλειστούς χώρους.
Τα καλά νέα για τους ασθενείς που θέλουν να προστατευτούν από τη γύρη και άλλους αλλεργιογόνους και παθογόνους μικροοργανισμούς στον αέρα, είναι ότι υπάρχουν συσκευές που μπορούν να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τον αέρα  χωρίς να τον ανακυκλώνουν. Ειδικότερα το σύστημα καθαρισμού - απολύμανσης αέρα Aerte (Klean και AD2.0)  δεν χρειάζεται αλλαγή φίλτρων, γιατί δεν ανακυκλώνει τον αέρα όπως οι ιονιστές ή άλλοι καθαριστές, αλλά λειτουργεί με μια αναλώσιμη κασέτα.  
Πρόκειται για προϊόν πολυετούς έρευνας από την κορυφαία στον τομέα της σουηδική εταιρεία Aerte. Έρευνες σε μεγάλα νοσοκομεία της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Νορβηγίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών έχουν δείξει ότι μπορεί να καθαρίσει τον αέρα που αναπνέουμε από παθογόνους μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια, μύκητες), αλλεργιογόνα (γύρη, μούχλα, ακάρεα οικιακής σκόνης, τρίχωμα ζώων) καθώς και καπνό τσιγάρου, αλλά και οσμές κουζίνας ή κλεισούρας.
Για παράδειγμα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hospital Infection έδειξε ότι ο απολυμαντής αυτός μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τις συγκεντρώσεις των αερομεταφερόμενων βακτηρίων ακόμα και μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Αντίστοιχα, μετρήσεις στο Νοσοκομείο Queen's Medical Center στο Nottingham, στο Hereford County Hospital, στο Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής & Εγκαυμάτων St Andrews, το Γενικό Νοσοκομείο της Βαρκελώνης κ.λπ. έδειξαν ότι μειώνει όχι μόνο το συνολικό μικροβιακό φορτίο στον αέρα, αλλά και στις επιφάνειες και στα ιατρικά μηχανήματα.
Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι ο συγκεκριμένος απολυμαντής - καθαριστής αέρα προστατεύει από τα παθογόνα που προκαλούν άσθμα, κοινό κρυολόγημα, αλλεργίες, γρίπη, φυματίωση, σοβαρή διάρροια και άλλα προβλήματα. Ανάμεσα στα παθογόνα που εξουδετερώνει περιλαμβάνονται ιοί της γρίπης όπως ο Η1Ν1, ο ανθεκτικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), οι νοροϊοί, το κλωστηρίδιο difficile, ο ασπέργιλλος κ.ά.
Η αποτελεσματικότητα του απολυμαντή, οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας του, χάριν της οποίας αδρανοποιεί τους παθογόνους μικροοργανισμούς από τον αέρα αλλά και από τις επιφάνειες. Όταν η συσκευή Aerte (Klean και AD2.0) τίθεται σε λειτουργία, διασπά το υπεροξείδιο του υδρογόνου που περιέχεται στην κασέτα, σε ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου τις οποίες και απελευθερώνει στον αέρα. Οι ελεύθερες αυτές ρίζες υδροξυλίου, δεσμεύονται στην επιφάνεια των μικροοργανισμών και με τον τρόπο αυτό τους αδρανοποιούν. Η λειτουργία τους είναι αθόρυβη και δεν χρειάζεται αλλαγή φίλτρων ή αντικατάσταση σε λάμπες UV, ούτε ανακυκλώνουν τον αέρα. Ο αέρας αρχίζει να απολυμαίνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά και με την 24ωρη λειτουργία τους βελτιώνουν την ποιότητα και προσφέρουν καθαρό και υγιεινό αέρα.
Οι απολυμαντές καθαριστές αέρα Aerte, είναι κατάλληλοι για χρήση σε χώρους όπου παρευρίσκονται παιδιά, ηλικιωμένοι και κατοικίδια. Συνιστώνται ιδιαίτερα για χώρους όπου ζουν άτομα με αλλεργίες ή/και αναπνευστικά προβλήματα (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα κ.ά.) και για σπίτια με κατοικίδια.
Είναι επίσης κατάλληλοι για γραφεία, ιατρεία και χώρους καπνιζόντων, φαρμακεία και ξενοδοχεία.    
Συστήνονται για νοσοκομεία, χώρους υγείας, σχολεία και γενικά για χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.