Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Ένα ασθενοφόρο καλύπτει τον … μισό Νομό Ιωαννίνων!

Κοντοζυγώνει ο Αύγουστος και παραδοσιακά θα γεμίσουν ξανά τα χωριά σ’ όλη την Ήπειρο με αποδήμους που επιστρέφουν στις γενέτειρές τους για μια καλοκαιρινή ανάπαυλα και για να δουν συγγενείς και φίλους.
Ωστόσο, όλοι αυτοί οι επισκέπτες, όπως εξάλλου και οι μόνιμοι κάτοικοι της υπαίθρου μάλλον θα νιώθουν… ανασφαλείς, καθώς η ιατρική κάλυψη πολλών περιοχών τόσο στο Νομό Ιωαννίνων όσο και ευρύτερα παρουσιάζει «τρύπες», με Κέντρα Υγείας να μην διαθέτουν σήμερα ούτε ένα ασθενοφόρο για άμεση επέμβαση, σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ζωή κάποιου πολίτη.
Κάπως  έτσι,  στην Κόνιτσα και το Δελβινάκι τα ασθενοφόρα παραμένουν ακινητοποιημένα, αφού δεν έχει υπάρξει μέριμνα για την συντήρησή τους ή την επιδιόρθωση βλαβών. Και ίσως το χειμώνα η έλλειψη αυτή να μην φαινόταν, όμως τώρα που λόγω του κόσμου οι ανάγκες αυξάνουν, μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας.
Ευθύνες για την κατάσταση αυτή υπάρχουν και στα Κέντρα Υγείας που δε μερίμνησαν εγκαίρως για την επισκευή των ασθενοφόρων τα οποία παρουσιάζουν βλάβες και κεντρικά, στο Υπουργείο Υγείας, για τις καθυστερήσεις στον διαγωνισμό προμήθειας νέων οχημάτων για το ΕΚΑΒ με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Καθυστέρηση που όλα δείχνουν πως θα αντιμετωπιστεί με πρόγραμμα – «γέφυρα», μαζί με πολλά άλλα έργα που καθυστέρησαν.

Καταγγέλλουν αδιαφορία
Την αδιαφορία των Κέντρων Υγείας Κόνιτσας και Δελβινακίου, που δεν μερίμνησαν  ώστε τα ασθενοφόρα τους να βρίσκονται εν μέσω καλοκαιριού σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας (την υπογράφει ο Πρόεδρος Πέτρος Βασιλείου και ο Γ. Γραμματέας Αντ. Νικόλαος), ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους φορείς να πάρουν θέση πριν θρηνήσουμε θύματα.

«Μένουν ακινητοποιημένα…»
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Σωματείο για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, «τα ασθενοφόρα του Κ.Υ Κόνιτσας, παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω μη ασφάλισής τους, το δε ασθενοφόρο του Κ.Υ. Δελβινακίου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας έπειτα από βλάβη που προήλθε από τροχαίο εδώ και αρκετό καιρό. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα οι Δήμοι Κόνιτσας, Πωγωνίου και Ζαγορίου καλύπτονται μόνο από το ένα ασθενοφόρο του τομέα  ΕΚΑΒ Δολιανών και στην περίπτωση που αυτό έχει επιληφθεί  ενός συμβάντος από τις άνω περιοχές, δεν υπάρχει άλλος σταθμός εκτός των Ιωαννίνων».
Βαρύ τίμημα
Για τους κατοίκους της υπαίθρου λοιπόν αυτό είναι ένα ακόμη βαρύ τίμημα που καλούνται να πληρώσουν, επειδή επιμένουν να μένουν στα χωριά τους, όπως εξάλλου συμβαίνει και με την ελλιπή αστυνόμευση. Η… μπάλα παίρνει και τους αποδήμους Ηπειρώτες που επιστρέφουν τέτοια εποχή στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για διακοπές και μπορεί επίσης να κινδυνεύσουν από την ελλιπή ιατρική κάλυψη των χωριών τους.
Το θέμα βέβαια που έχει προκύψει με τα ακινητοποιημένα ασθενοφόρα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να λυθεί άμεσα για να μην θρηνήσουμε θύματα. Το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ κρούει το καμπανάκι και οι αρμόδιοι θα πρέπει να βρουν λύση.
Παλιά τα οχήματα
Όπως έγραψε ξανά πρόσφατα ο «Π.Λ.», για απόσυρση είναι τα περισσότερα ασθενοφόρα που διαθέτει το τοπικό ΕΚΑΒ, αφού τα πιο παλιά είναι σε χρήση απ’ το 1997 – 98, ενώ τα πιο καινούρια είναι του 2008.
Στο μεταξύ, ο διαγωνισμός για την προμήθεια μέσω ΕΣΠΑ νέων οχημάτων που δεν θα αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί ως τα τέλη της χρονιάς με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί.
Το Υπουργείο Υγείας έχει εναποθέσει λοιπόν τις ελπίδες του ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία ανανέωσης του γηρασμένου στόλου του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας σε ένα πρόγραμμα - «γέφυρα» στο οποίο θα ενταχθούν όσα έργα του ΕΣΠΑ είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους, αλλά δεν προλαβαίνουν την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου.
Αν το συγκεκριμένο έργο περάσει στο νέο ΕΣΠΑ, τότε θα γίνει προμήθεια 186 νέων ασθενοφόρων και κινητών μονάδων, κάποια απ’ τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες της δικής μας Περιφέρειας.