Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Έρχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τις αρχές του 2018 και μέχρι το 2022

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τις αρχές του 2018 και μέχρι το 2022, θα δουν οι πολίτες στα τιμολόγια ρεύματος, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος  των 375 εκατ. ευρώ
 που κατέβαλε η ΔΕΗ για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) την περίοδο 2012-2015.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στο ποσό αυτό φέρεται να καταλήγει η ΡΑΕ, που εδώ και μήνες εξετάζει ενδελεχώς τις δαπάνες της ΔΕΗ για ΥΚΩ, περιορίζοντας κατά το ήμισυ σχεδόν το ανακτήσιμο ποσό των 735 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ για τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν και τα ποσά αυτά σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να ανακτώνται ανά έτος, η πρακτική που ακολουθούνταν από τους εποπτεύοντες υπουργούς ήταν η μετακύλισή τους για την επόμενη χρονιά προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος από την επιβάρυνση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί ένας λογαριασμός εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που τελικά εκκαθαρίζεται με την πίεση του μνημονίου.
Την εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ ανέλαβε η ΡΑΕ, ως αρμόδια αρχή, για να εισηγηθεί στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη πρόταση για την ανάκτηση του ποσού που προκύπτει από τους λογαριασμούς ρεύματος σε ορίζοντα 5ετίας, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους θεσμούς. 
Η εκκαθάριση δεν είναι εύκολη, γι’ αυτό και το θέμα έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα αλλεπάλληλες Ολομέλειες της ΡΑΕ, με τελευταία τη χθεσινή, όπου και αναμένονταν οριστικές αποφάσεις, οι οποίες τελικά μεταφέρθηκαν για αύριο χωρίς να αποκλείεται να αναβληθούν για την ερχόμενη εβδομάδα.
Η λογική που επικράτησε στη ΡΑΕ, και έχει εξοργίσει τη ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένη να προσφύγει ακόμη και νομικά για τη διεκδίκηση του συνολικού ποσού των 735 εκατ. ευρώ, είναι ο περιορισμός κατά το δυνατόν των επιβαρύνσεων στους καταναλωτές. 

Στο πλαίσιο αυτό δεν αναγνώρισε δαπάνες από την περιουσιακή βάση της ΔΕΗ για την κάλυψη των αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ηλεκτρισμό, περιορίζοντας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ανακτήσιμο κόστος στα 375 εκατ. ευρώ. Η αμέσως επόμενη δύσκολη «άσκηση» για τη ΡΑΕ ήταν το πώς θα επιμεριστεί το κόστος αυτό στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με τρόπο που να μην επέλθουν μεγάλες αυξήσεις.


ΠΗΓΗ: www.gazzetta.gr