Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Σύσκεψη για τη διευθέτηση προβλημάτων από την υδροδότηση ιχθυοτροφείων στο Δήμο Πωγωνίου


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη 31/1/2012

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Γραφείο της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα, με αντικείμενο τη διευθέτηση των προβλημάτων που ανακύπτουν στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων στην περιοχή ευθύνης του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Άνω Καλαμά Ιωαννίνων, λόγω της λειτουργίας των παρακείμενων ιχθυοτροφείων σε σχέση με τα υφιστάμενα αρδευτικά δίκτυα των πηγών Βελλάς.
Σε αυτήν, έλαβαν μέρος ο δήμαρχος Πωγωνίου, κ. Κωνσταντίνος Καψάλης, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Άνω Καλαμά, κ. Γεώργιος Τάτσης, μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντής και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων, κ. Σεραφείμ Τσιπέλης.
Στη Σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τα μακροχρόνια προβλήματα που εδώ και δεκαετίες δημιουργούνται για τις ανάγκες άρδευσης των πεδιάδων Χρυσόραχης και Καλπακίου, εξαιτίας της λειτουργίας μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, που χρόνο με το χρόνο αυξάνουν την παραγωγή τους και απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες νερών για την υδροδότηση των επιχειρήσεών τους.
Η Γ.Γ. ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπευθυνότητα και σύνεση στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή και τους κάλεσε από κοινού να τηρήσουν τη νομιμότητα, διασφαλίζοντας την ορθολογική χρήση των νερών, που αφενός θα στηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα και αφετέρου θα συμβάλει στην αναβάθμιση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο είναι ταυτισμένο με τον υδάτινο πλούτο και αποτελεί έναν επιλεγμένο τουριστικό προορισμό.
«Η τήρηση της νομιμότητας πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα όλων μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, ζητώντας τη στενή συνεργασία όλων των πλευρών, ώστε να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που θα καταστήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα συμβατή με την προστασία και την ανάδειξη του οικοσυστήματος.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου, ζήτησε την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης που σε μια κρίσιμη περίοδο για την επιχειρηματικότητα αλλά και το ίδιο το περιβάλλον θα ρυθμίζει με βιώσιμο τρόπο τόσο την απρόσκοπτη άρδευση των ως άνω πεδιάδων όσο και τη συνέχιση υδροδότησης των ιχθυοτροφείων κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Άνω Καλαμά, εξέφρασε προβληματισμούς αναφορικά με την ορθολογική χρήση της υδροδότησης από τους ιδιοκτήτες των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι θα πρέπει όλοι οι φορείς και κυρίως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να διασφαλίσουν τη μη κατασπατάληση των πολύτιμων υδάτινων πόρων της περιοχής.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, κατέθεσαν προς το Δήμο Πωγωνίου αλλά και τη διοίκηση του ΤΟΕΒ, δέσμη προτάσεων, οι οποίες το αμέσως προσεχές διάστημα θα αποτελέσουν τη βάση ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, ώστε μέσα από μια πορεία διαβούλευσης να μπει ένα τέλος στο αδιέξοδο που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την περιοχή.