Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Financial Times: «Δύσκολος στόχος τα 50 δις από αποκρατικοποιήσεις»

Η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να επιτύχει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, επίπεδο που έχει οριστεί ως στόχος, ακόμη και μετά την παράταση της σχετικής προθεσμίας έως το 2017, δήλωσε σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΔ) στην εφημερίδα Financial Times.

Ακόμη και αυτή η προθεσμία τώρα φαίνεται δύσκολη, δήλωσε ο Μαξ Ζιφ, ανώτατο στέλεχος της εξειδικευμένης σε αναδιαρθρώσεις τράπεζας Houlihan Lokey, η οποία είναι σύμβουλος του ΤΑΙΠΔ. «Σχεδόν το 50% της περιουσίας αφορά ακίνητα, η αξία των οποίων θα καταστραφεί αν δοθούν γρήγορα στην αγορά», δήλωσε ο κ. Ζιφ.
Ο κ. Ζιφ ελπίζει, σημειώνει το δημοσίευμα, ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών θα αυξηθεί, μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά παραδέχεται ότι «είναι απίθανο να υπάρξει όλο το δυνητικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, έως ότου ο φόβος μίας επιστροφής στη δραχμή φύγει εντελώς από το τραπέζι».
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, ο κ. Ζιφ σημειώνει ότι η όποια επένδυση στο Ελληνικό θα ήταν καλοδεχούμενη για την Ελλάδα, «όχι μόνο λόγω των χρημάτων που θα εισπράξει η χώρα από την πώληση, αλλά και λόγω της αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας».