Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Μισθοί βάσει αξιολόγησης στο δημόσιο

Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2016 και το κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι πως θα υπάρχει απόλυτη σύνδεση των αποδοχών με την αξιολόγηση.
Συγκεκριμένα, βάσει σχεδίου, προβλέπονται νέοι εισαγωγικοί μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους από 1/1/2015, σταδιακή κατάργηση της αποκαλούμενης προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015, καθώς και «κούρεμα» των οδοιπορικών, των υπερωριών και των εκτός έδρας.
Όπως αναφέρει και η «Ημερησία», από τους συνολικά 66.000 δημοσίους υπαλλήλους που συνεχίζουν από το 2012 μέχρι και σήμερα να λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, οι 15.000 είναι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Ποιοι εργαζόμενοι θα πληγούν περισσότερο


Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και όσοι είναι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να είναι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο από τις περικοπές που θα γίνουν στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». 
Για παράδειγμα, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομιών θα δουν σημαντικές περικοπές στους μισθούς τους, καθώς παίρνουν προσωπική διαφορά έως και 691 ευρώ μηνιαίως. Πιθανότατα η «προσωπική διαφορά» να αντικατασταθεί από πριμ παραγωγικότητας, ωστόσο το «ψαλίδι» στις αμοιβές είναι σίγουρο.
Τι θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο
Για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο και για τη διετή δοκιμαστική περίοδο, υπάρχει συμφωνία, για μείωση του μισθού από 780 σε 684 ευρώ, ενώ γι' αυτούς που καλούνται να υπηρετήσουν μακριά από τα σπίτια τους (π.χ. καθηγητές, γιατροί), η μείωση αναμένεται να καλυφθεί από την καταβολή επιδόματος στέγασης.