Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Υπόμνημα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στην Κυβέρνηση, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μετόχων Εξαγοράς Κτημάτων Δολιανών Ιωαννίνων

Αριθ. πρωτ.: 2563         Αθήνα 2-12-2014
ΠΡΟΣ
Tον Υπουργό Οικονομικών
κ. Γκίκα  Χαρδούβελη 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
      Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ως συνισταμένη τετρακοσίων πενήντα και πλέον πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων της Ηπειρωτικής Αποδημίας έχει ταχθεί εναντίον του ΕΝΦΙΑ που ψήφισε η Βουλή και εφαρμόζει η Κυβέρνηση σε συνέχεια του «χαρατσιού» που εισπράττονταν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ γιατί τον θεωρεί άδικο,  ληστρικό και  παράνομο γι΄ αυτό και επιζητεί την κατάργησή του.
Επισημαίνουμε ότι από της εφαρμογής του η οργάνωσή μας γίνεται  δέκτης πολλών και έντονων καθημερινών  διαβημάτων από απόδημους Ηπειρώτες για την κατάργηση του.
     Με το νέο δυσβάσταχτο χαράτσι πέραν του ότι φορολογείται άγρια το πατρογονικό σπίτι που κληρονόμησαν οι απόδημοι από τους παππούδες και τους γονείς τους ή που προτίμησαν να κτίσουν στο χωριό τους με χίλιες στερήσεις για να μην αποκοπούν από τις ρίζες τους,  φορολογείται άγρια και ο μοναδικός στη Χώρα μας  ιδιότυπος Αγροτικός Συνεταιρισμός Μετόχων Εξαγοράς Κτημάτων της τοπικής Κοινότητας Δολιανών Ιωαννίνων με μεγάλο κοινωνικό ρόλο και πλούσια κοινωνική προσφορά αφού από της ιδρύσεώς του το έτος 1912 ουδέποτε διένειμε κέρδη στους μεριδιούχους αλλά το οποιοδήποτε πλεονάζον έσοδο το διέθετε σε κοινωφελείς σκοπούς (για τις ανάγκες του Σχολείου, για τη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων κ.λ.π).


     Δυστυχώς αυτή  η εποποιία και αγαθοεργία  που πραγματοποιεί ο εν λόγω Συνεταιρισμός πάνω από εκατό (100) χρόνια δέχεται τελειωτικό χτύπημα με την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ.
    Ο  υπέρογκος ΕΝΦΙΑ του 2013 που ανέρχεται στο εξωφρενικό ποσό των 46.768 ευρώ έχει οδηγήσει τον Συνεταιρισμό σε πλήρες αδιέξοδο.
    Τα επτά χιλιάδες στρέμματα που αγόρασαν οι κάτοικοι των Δολιανών πριν εκατό χρόνια από τους Τούρκους θα μείνουν πλέον χέρσα, και σ΄ αυτό θα έχει συμβάλλει σημαντικά  ο ΕΝΦΙΑ  ο οποίος προστιθέμενος στις ήδη σημαντικές επιβαρύνσεις του αγροτικού τομέα καθιστά την εκμετάλλευση ασύμφορη.
      Κύριε Υπουργέ,
Καλούμε την   Κυβέρνηση να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της και να προβεί άμεσα στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αφ΄ ενός μεν  της πρώτης κατοικίας, αλλά και της  κατοικίας του τόπου καταγωγής μας,  αφ΄ ετέρου δε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από  τον ιδιότυπο Αγροτικό Συνεταιρισμό Μετόχων Εξαγοράς Κτημάτων της τοπικής Κοινότητας Δολιανών Ιωαννίνων, έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το αλτρουιστικό του έργο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος          Ο Γενικός Γραμματέας

Γιώργος Δ. Οικονόμου  Γιώργος Αρ. Δόσης