Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ο φόβος έχει «φωλιάσει» στα παραμεθόρια χωριά μας

Οι απόδημοι Ηπειρώτες διστάζουν να έλθουν για διακοπές
Είναι γεγονός ότι οι Συνοριοφύλακες έμειναν από βενζίνη και αραίωσαν τις περιπολίες;

«Πονοκέφαλο» - ενόψει και της άφιξης για διακοπές των αποδήμων Ηπειρωτών - εξακολουθεί να προκαλεί η έλλειψη ασφάλειας στις ακριτικές περιοχές της Ηπείρου, σε μια περίοδο μάλιστα που ο φόβος φαίνεται να έχει «φωλιάσει» για τα καλά στα παραμεθόρια χωριά και τους ελάχιστους εναπομείναντες κατοίκους τους.
Νωπό είναι εξάλλου το τραγικό συμβάν στα Κτίσματα Πωγωνίου με την άγρια δολοφονία του ηλικιωμένου ζευγαριού από αδίστακτο Αλβανό κακοποιό, ενώ συχνά είναι και τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων σε σπίτια μόνιμων κατοίκων ή αποδήμων.
Εάν μάλιστα αληθεύει η πληροφορία ότι τελευταία οι περιπολίες από τους συνοριοφύλακες έχουν αραιώσει, λόγω έλλειψης… βενζίνης στα αυτοκίνητα (!), τότε το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί εγκληματική παράλειψη. Το λόγο φυσικά δεν έχει μόνο η ανώτερη ηγεσία της Αστυνομίας, αλλά κυρίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου  που θα πρέπει να λογοδοτήσει στους ακρίτες της Ηπειρωτικής υπαίθρου, πριν συμβεί κάποιο άλλο δυσάρεστο γεγονός.
 
Σταυροδρόμι κακοποιών
Η περιοχή της Ηπείρου και λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί σημαντικό σταυροδρόμι, όπου συναντώνται και συναλλάσσονται πάσης φύσεως κακοποιοί.  Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το Τελωνείο Κακαβιάς, αλλά και η πολλών χιλιομέτρων αφύλακτη συνοριογραμμή, αποτελούν πεδίο δράσης για εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, διακινητές λαθρομεταναστών και επικίνδυνων φυγάδων κ.α.
Τον φόβο των ακριτών μας εντείνει τις τελευταίες μέρες και το θρίλερ που εξελίσσεται κοντά στην Αιτωλοακαρνανία με τους επικίνδυνους Αλβανούς κακοποιούς που δραπέτευσαν από τις φυλακές Τρικάλων και σκότωσαν εν ψυχρώ έναν αστυνομικό και μια ανυποψίαστη κοπέλα και κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι.
Δεν είναι απίθανο λοιπόν να κατευθυνθούν προς την περιοχή μας, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Αλβανία από τα αφύλακτα σύνορα.
Πολλά τα χτυπήματα!
Τα… χτυπήματα που έχει δεχθεί τελευταία η Ηπειρωτική ύπαιθρος είναι πολλά και συνεχή. Ξεκινώντας από την μετακίνηση ανδρών στον Έβρο - μια κίνηση που αποδυνάμωσε την αστυνομική δύναμη στην περιοχή – το κλείσιμο σημαντικών υπηρεσιών σε διάφορα χωριά, το επικείμενο «λουκέτο» σχολείων, αλλά και ενδεχόμενο «λουκέτο» στα Τάγματα Πεζικού σε Κόνιτσα και Φιλιάτες, είναι μια σειρά από κινήσεις, που δείχνουν παντελή αδιαφορία για την προστασία της Δυτικής πύλης εισόδου – εξόδου της χώρας.
Ανακούφιση…
Γι’ αυτό και η χθεσινή πρόταση του Υπ. Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλου να υπηρετούν υποχρεωτικά όλοι 6 μήνες της στρατιωτικής θητείας τους στα σύνορα, έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών. Αρκεί η πρόταση αυτή να υλοποιηθεί τελικά…
***
Οι ακρίτες μας εκπέμπουν διαρκώς σήμα – κινδύνου, ζητώντας περισσότερη αστυνόμευση. Το ίδιο ζητούν συχνά και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και ομογενειακές οργανώσεις με διαβήματά τους προς τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία.