Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Πιάνουν δουλειά τα γεωτρύπανα

Αυτές είναι οι εταιρείες που θα βρουν το «μαύρο χρυσό» 11 δισ. Ευρώ

Τα γεωτρύπανα για τον εντοπισμό και την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου πιάνουν σύντομα δουλειά σε Ιωάννινα και Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, αφού χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας ανακοίνωσε τις εταιρίες που αναλαμβάνουν τις έρευνες, την κοινοπραξία της Energean Oil, που ήδη εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου και την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, αντίστοιχα. Για το Κατάκολο, η επιλογή καθυστερεί μερικές ημέρες ακόμα, αφού οι δύο προσφορές που είχαν κατατεθεί είναι σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κοντά μεταξύ τους οπότε θα γίνει περαιτέρω αξιολόγηση και η απόφαση θα ληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής.

Eξ άλλου όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος -Ενέργειας σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις για την προκήρυξη διαγωνισμών σε άλλες περιοχές, εκτός του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, για τις οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες,
 Τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του δημοσίου από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα και Δυτικό Πατραϊκό υπολογίζονται σε 11 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε τους αναδόχους μετά από την ομόφωνη πρόταση για την επιλογή τους από την Επιτροπή Αξιολόγησης και αφού προηγουμένως είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
 Από χθες, η νορβηγική PGS, που διενήργησε τις σεισμικές έρευνες, διαθέτει στο “data room” τα πακέτα με τα πρώτα δεδομένα fast track για το Ιόνιο και τη ζώνη νότια της Κρήτης και μάλιστα σε ανακοίνωσή της χθες, υπογραμμίζει το “μεγάλο δυναμικό που παρουσιάζουν οι περιοχές αυτές, δεδομένου του ενθουσιασμού και των υποσχόμενων πεδίων στη Μεσόγειο”.
Στις περιοχές για τις οποίες ανακοινώθηκαν χθες αποτελέσματα είχαν γίνει στο παρελθόν έρευνες που δεν ολοκληρώθηκαν. Στον Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο, που αναλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ, με την ιταλική Edison και τη βρετανική Melrose, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών και στα Ιωάννινα, όπου πλειοδότησε η Energean (στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας επένδυσε πρόσφατα το fund Third Point) με την καναδική Petra Petroleum και την αμερικανική Shlumberger, οι εκιμήσεις δίνουν 50-80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Η Petra Petroleum εξαγοράστηκε πρόσφατα από την Taurus.
Για το Κατάκολο προσφορές έχουν καταθέσει η κοινοπραξία Energean Oil-Trajan Oil-Shlumberger και η εταιρία Grekoil Energy Ventures (Κύπρος).
Εντός των επόμενων ημερών οι εταιρίες που έχουν επιλεγεί θα κληθούν για την τελική σύνταξη των επιμέρους συμβάσεων και την υπογραφή τους. 'Eχει προηγηθεί γύρος διαπραγματεύσεων με όλους τους υποψηφίους, που κατέληξε σε βελτιωμένες προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν τον Μάιο.
Ο διαγωνισμός για τις τρεις περιοχές είχε προκηρυχθεί στις 2 Ιανουαρίου 2012, ενώ οι προσφορές κατατέθηκαν στις 2 Ιουλίου του ίδιου χρόνου.
Για μία νέα σελίδα που ανοίγει για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή για το έργο που προσέφερε.
«Είμαστε σίγουροι ότι οι κοινοπραξίες που επελέγησαν, θα προχωρήσουν με συνέπεια στην υλοποίηση του προγράμματος εργασιών και με απόλυτο σεβασμό στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.
Τα αναμενόμενα οφέλη θα είναι πολλαπλά: στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη υποστηρικτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στην παραγωγή τεχνογνωσίας και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων.
Το στοίχημα συνεχίζεται. Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα και για άλλες περιοχές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, και σύντομα θα ανακοινωθούν ποιες από αυτές βγαίνουν σε διεθνή διαγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε τη στρατηγική για τον επίσημο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, που θα προκηρυχτεί στα μέσα του 2014», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr